Kako naučiti dete da spava u svom krevetu i u svojoj sobi

Naučiti dete da spava samo u svom krevetu, a tek i samo u svojoj sobi je veliki zadatak, ako ne za sve,onda veliki broj roditelja. Ja sam sigurno bila jedan od tih, čitave 3 godine! Nikako ne odustajte od te namere, ako smatrate da je došlo vreme. Jeste, potrebno je vremena i strpljenja, ali na šta čovek sve nije spreman u zamenu za miran san u sobi bez deteta.

Piše: Dubravka Belogrlić

Najčešće, deca prihvatuju novu rutinu u roku od oko dve nedelje. Svaki put, kad vi kao roditelj odstupite od te rutine, vraćate se na početak, na dan PRVI. Tako da, ako se odlučite da koristite ovaj metod, morate ostati odlučni i čvrste volje. Nije bitno koliko je vaše dete staro, rutina se može primeniti. Naravno, što ranije počnete, biće i lakše.

Bitno je NE pokazati detetu svoje slabosti. Znate ono kad ih čujete ujutru u 3 sata da plaču, a vi umirete od umora i sve što želite je da se vratite u san. I onda ili uzmete dete u svoj krevet ili legnete pored njega i zaspite… Deca brzo ukapiraju ovo i sigurno će to iskoristiti protiv vas. Znači, bez obzira koliko ste umorni – ostanite čvrsti.Vaše dete će uskoro razumeti da vi odredjujete pravila, a ne ono. Nemojte se osećati krivim. Dete će svakako pokušati svojim umiljavanjem da vas dovede u taj stadijum, a sve u cilju da se vrati u vaš krevet. A niko kao deca nema punu kutiju trikova za nas roditelje.

Ako utvrdite prilikom posete njihovoj sobi da su fizički sve u redu, onda nemate razloga da se za bilo šta brinete. Nemojte ih lagati. Ako mu kažete da ćete se vratiti za 15 minuta u nadi da će ono u medjuvremenu zaspati, ne računajte na to. Dete će vaše obećanje zapamtiti i možda baš ostati budno čekajući vas da se vratite. Osim toga, dete će se buniti još više protiv ove rutine i neće imati poverenja u vas. Budite iskreni prema detetu. Njegovo nezadovoljstvo je verovatno prouzrokovano nerazumevanjem novonastale situacije.

Obratite pažnju na to da soba u kojoj spavaju bude osigurana protiv bilo koje vrste opasnosti, koliko je to uopšte moguće u ovoj starosnoj grupi. Ali, ako ste zatvorili utikače specijalnim pokrivačem, nema oštrih ivica na natkasnama, kvake na vratima, prozori su dobro zatvoreni i nema malih predmeti koje mogu staviti u usta itd., onda ste uradili sve što je moguće. Ako vam je dete još beba, onda ga ne stavljajte u krevetac pun svega i svačega i uvek ga ostavite da spava na leđima bez jastuka.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img