Kako naučiti dete da spava u svom krevetu i u svojoj sobi

Naučiti dete da spava samo u svom krevetu, a tek i samo u svojoj sobi je veliki zadatak, ako ne za sve,onda veliki broj roditelja. Ja sam sigurno bila jedan od tih, čitave 3 godine! Nikako ne odustajte od te namere, ako smatrate da je došlo vreme. Jeste, potrebno je vremena i strpljenja, ali na šta čovek sve nije spreman u zamenu za miran san u sobi bez deteta.

I došli smo do najvažnijeg dela METODA. Kao prvo, odredite dan kada ćete početi sa primenom nove rutine.Neka to bude dan koji svim ukućanima odgovara. Počnite kratko vreme pre nego što odvedete dete na spavanje sa nekom igrom, koja će vremenom detetu naznačiti da je posle toga stiglo vreme za spavanje. Ne upuštajte se u ovom periodu u brze i aktivne igre. Možete detetu nešto pročitati, poigrati se sa njim u kadi i slično. Rutinu ponavljajte u isto vreme svake večeri. Posle igre, odvedite dete u sobu, stavite ga u krevet, poljubite ga i poželite mu laku noć. Ne upuštajte se u duge razgovore. Odmah napustite sobu i zatvorite vrata. Deca će verujte mi, razumeti. Ako počnu da vas zovu i da plaču, a sigurno hoće, vratite se u sobu, recite im da je vreme spavanja i da vi niste daleko od njih. Nemojte od ovoga praviti naviku.

Dete će ubrzo shvatiti da pravila određujete vi. Prvih nedelju dana ovo njihovo prizivanje i plakanje može se dešavati od 3 do 5 puta svake noći. Dete treba da bude čisto (ako nosi pelene), sito i napojeno. Ostavite i flašicu sa vodom pored kreveta. Ova stvarčica je izgovor broj jedan da se roditelj namami u sobu. Žedan sam,žedna sam. Iako to verovatno uopšte nisu. Ne odustajte i videćete – biće svake noći sve lakše! I verujte svom instinktu, roditelj zna najbolje.

Saveti

  • Bebifon je možda koristan, ako je vaša spavaća soba predaleko da bi ste dete mogli čuti ako vas noću pozove ili ako spavate čvrsto pa vam u takvim situacijama treba budilnik.
  • Ulepšajte sobu u kojoj će dete spavati, to će im se dopasti.
  • Hvalite njihov krevet kako je lep i udoban. Jedva će čekati da legnu u njega.
  • Nagradite svoje dete. Možda napravite kalendar i svaki put kad u svojoj sobi ostane duže nego što je uobičajeno zalepite neku sličicu. Možda im posle 7 sličica kupite mali poklon. Hvaliti dobro ponašanje je isto toliko važno kao i sankcije za loše ponašanje.
  • Razgovarajte o ovom planu naširoko i objasnite detetu šta se dešava. Odgovorite na sva pitanja. Važno je dete pripremiti to što će se dogoditi.

Svi koji su sa vama u kući moraju slediti ovaj metod. Ako neko od vas ne podnosi dečiji plač, možda je dobro da investirate u zapušače za uši.

Zapamtite – za nekoliko nedelja svi ćete mirno spavati. Ove savete primenjivala sam i sama, uspešno. Sakupljeni su od pedagoga, starijih roditelja koji su kroz to već prošli, centra za zdravlje i nadgledanje beba i dece predškolskog uzrasta. A što je najvažnije iz ličnog su iskustva. Sretno!

Izvor: Džoli volinet.kuvar

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img