Kako slatkišima uništavate svoju decu

Postoji dosta majki kojima je „slatko“ da dete jede slatkiše, i ne razumeju koliku štetu nanose sopstvenom detetu na duže staze.

Veoma je bitno da svom detetu od malih nogu usadite zdrave navike u ishrani; međutim, postoji dosta majki kojima je „slatko“ da dete jede slatkiše, i ne razumeju koliku štetu nanose sopstvenom detetu na duže staze.
Grubo rečeno, šećer zatupljuje. Šećer uništava koncetraciju i sposobnost učenja.

Dajući svom detetu slatkiše u veoma ranom periodu, detetu stvarate naviku da voli samo slatku hranu, a pored toga mu u organizmu gomilate toksine koji će mu praviti probleme kasnije u životu. Samo zato što se posledice nečega ne vide odmah, ne znači da se nikada neće ni pojaviti.

Šećer i zubi

Poslastice, kao što su slatkiši (ovde spada i keks na kojem smo „svi odrasli, pa nam ništa ne fali”), čokolada i suvo voće, sadrže velike količine šećera. Procesi koji vode do karijesa počinju onog trenutka kada Vaša beba postane izložena šećeru. Šećer pojačava rast bakterija i kiselina koje uzrokuju karijes. Neki prosek kada izbijaju prvi zubi je između 6 i 9 meseci, mada nekim bebama izbijaju ranije, a dešava se čak i da se beba rodi sa zubom, ili dva. Nebitno koliko zuba Vaša beba ima, dobiće karijes. Dodatno, rano uvođenje slatkiša kod deteta kasnije može dovesti do preteranog konzumiranja istih. Praktično, vi od svog deteta pravite zavisnika o šećer, koji se smatra jednom od 4 bele smrti (šećer, so, brašno i mast).

Zdravlje

Slatkiši su kalorijski jaka hrana, puna šećera a bez ikakvih zdravih nutrijenata, kao što su proteini, vitamini i minerali. Vašoj bebi, koja svakodnevno raste, potrebna je izbalansirana ishrana koja će joj pružiti sve namirnice neophodne za rast i razvoj, a toga u slatkišima NEMA. Rano davanje slatkiša može imati ozbiljne posledice kasnije u životu. Slatkiši su prepuni praznih kalorija i mogu uticati na povećanje telesne težine. Gojaznost kod dece je i u Srbiji postala veliki problem (u poslednjih nekoliko godina je gojaznost kod dece porasla za 13 odsto!); gojaznost je zdravstveno stanje koje povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, spavačke apneje, masne jetre.

Preporuke

Ne savetuje se davanje slatkiša detetu pre druge godine, i naravno, što ređe i posle toga. U suprotnom, doživotno ga možete upropastiti time što ćete ga od malih nogu naučiti da bude zavisnik od šećera, pokvarićete mu obroke (neće želeti da jede povrće, voće, i zašto bi kad nije dovoljno slatko?!).
Vašoj bebi su potrebne namirnice visokog kvaliteta, kao što je sveže voće, povrće, meso, žitarice, koje sadrže veoma bitne vitamine, minerale i proteine koji su izuzetno važni za fizički i mentalni razvoj vašeg deteta.
Postoje istraživanja koja dokazuju da rani i konstantni unos šećera na duge staze uništava koncentraciju i sposobnost za učenje.
Prve tri godine života, dete će se razvijati, fizički i mentalno, u odnosu na to kakva mu je ishrana. Mislite o tome.

Izvor: Nemajka blog

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img