Koje su najtraženije škole ove godine – prema listi želja za upis u srednje škole

Učenici su raspoređeni na osnovu liste želja koje su predali, a velika većina upisala je jednu od prve tri željene škole

Završni ispit 2024. godine polagalo je 64.437 učenika osmog razreda što je 99,64 odsto od svih učenika i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih. Za upis je predviđeno je ukupno 72.522 mesta u srednjim školama, a nakon raspoređivanja učenika za prvi upisni rok – preostalo 7.866 mesta za četvorogodišnje profile, dok je u trogodišnjim broj slobodnih 3.783.

Od ukupnog broja učenika koji su polagali završni ispit, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika, dok je njih 1.524 ostalo neraspoređeno. Nakon predavanja liste želja za drugi upisni rok – imaće priliku da se upišu u neku od škola u kojima je preostalo mesta za upis.

U jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika – po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika.

Najtraženije škole ove godine

Prema izveštaju Ministarstva prosvete, ove godine najtraženiji obrazovni profili su područja rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama, a od ostalih škola posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole – Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu – hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – avio-tehničar za vazduhoplov i motor.

Svi učenici su imali priliku da na listu želja upišu do 20 različitih obrazovnih profila za koje su zainteresovani – polazeći od onih koje bi najviše voleli da upišu, pa sve do oni za koje su manje zainteresovani.

Kako se popunjava lista želja – pogledajte OVDE.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img