Nemam planova za svoju decu ovog leta

Pamtim taj osećaj iz detinjstva, osećaj da iza poslednjeg školskog dana čeka blažena praznina leta. To je ono što sam najviše volela – praznina. Nije da nismo ništa radili tokom leta, radili smo mnogo toga. Ali, smišljali smo stvari usput. I bilo nam je sasvim lepo.

To je ono što sam najviše volela – praznina. Nije da nismo ništa radili tokom leta, radili smo mnogo toga. Ali, smišljali smo stvari usput. I bilo nam je sasvim lepo.

„Čudim se nekad koliko su se stvari promenile. Danas se više ne traći ni jedan trenutak. Kada smo počeli tako da razmišljamo? Šta se desilo sa zezanjem? „

Čudim se nekad koliko su se stvari promenile. Danas se više ne traći ni jedan trenutak. Moj osmogodišnjak došao je kući sa kalendarom punim matematičkih zadataka koje treba da rešava svakog bogovetnog dana tokom leta, kao i sa letnjim spiskom lektire. Dobio je i pismo u kome se roditeljima objašnjava da su ti zadaci od ključne važnosti, ukoliko ne želimo da dete tokom leta izgubi akademski nivo. Da, zato što je to jedino važno u životu: akademski napredak. Kada smo počeli tako da razmišljamo? Šta se desilo sa zezanjem? Da li današnja deca zaista više postižu? Ne verujem.

Deca više vole jednostavne aktivnosti nego one koje koštaju

Vrlo je moguće da će mojoj deci biti dosadno. Zapravo, prilično sam u to sigurna. Sećam se i da je meni bivalo dosadno tokom tih praznih letnjih dana. Ali, dosada nije sasvim loša. Ona vas ponekad natera da oslušnete tu unutrašnju muzu, osmislite zabavu i naučite da se snalazite. Takođe, ona može da vas navede da školu doživite kao daleko zabavniju, nešto zbog čega se vredi potruditi kad se leto završi.

Ovako izgleda letnji raspust bez TV-a i kompjutera

Ali, sada zvučim kao neko ko želi da se opravda za svoje ponašanje, što ne bi trebalo da radim. Imam pravo na lenjost i na ludačku potrebu da život bude malo manje komplikovan. Kad stigne septembar, moja deca će biti među onima koji su zaboravili nešto matematike, koja nisu uznapredovala u nekom sportu niti naučila kompjutersko programiranje, dizajniranje zgrada ili neku drugu veštinu koja će dobro izgledati u njihovom CV-ju. Njihovi sastavi na temu “Šta sam radio ovog leta” biće dosadni.

Da, omanula sam. Ali svi ćemo se odmoriti. I značajno popraviti raspoloženje.

 

Piše: Kler Mekarti

Izvor: Hafington Post

Pročitajte još i:  Draga deco, treba da vam bude dosadno

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

2 Komentara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img