Otac za primer, među prvima u Srbiji uzeo prodiljsko odsustvo: ‘Najteže mi je bilo kad je plakao, a ja ne znam zašto plače’

Nenad Nikolić iz Novih Banovaca je među prvim muškarcima u bivšoj Jugoslaviji koji su uzeli porodiljsko i to još davne 1982.godine, jer je njegova supruga morala da radi. Međutim sudbina mu, i pored sve požrtvovanosti i želje da bude dobar otac, nije bila naklonjena. Nenada Nikolića iz Novih Banovaca, još davne 1982. godine, nijedna predrasuda […]

Nenad Nikolić iz Novih Banovaca je među prvim muškarcima u bivšoj Jugoslaviji koji su uzeli porodiljsko i to još davne 1982.godine, jer je njegova supruga morala da radi. Međutim sudbina mu, i pored sve požrtvovanosti i želje da bude dobar otac, nije bila naklonjena.

Nenada Nikolića iz Novih Banovaca, još davne 1982. godine, nijedna predrasuda nije mogla da spreči da uzme porodiljsko odsustvo umesto svoje supruge i da tako postane jedan od prvih muškaraca na našim prostorima koji je to učinio.

– Supruga je nakon studija medicine stažirala i pošto nismo znali da li će i kad dobiti posao, odlučili smo da dobijemo bebu. Ona je u međuvremenu konkurisala za posao u Dimitrovgradu, Arilju, Mionici i Bosni – priča Nenad Nikolić i dodaje da nisu ni slutili u kom će trenutku posao doći.

Potpuno neočekivano, pred sam porođaj krajem oktobra 1982, Zvijezdani je stiglo obaveštenje da je primljena u ambulantu u Bratuncu u Bosni.

Kako je porođaj protekao neizvesno, jer se Zvijezdana porodila pre termina, ovo dvoje mladih roditelja počeli su isprva da prolongiraju njen posao, jer ona nije bila u zdravstvenom stanju da počne da radi.

– Govorili smo da je nazebla, da ima kijavicu i jedva smo uspeli da izmolimo nedelju dana njenog odsustva. Jedino što nam je preostalo bilo je da ja uzmem porodiljsko – priča penzionisani kapetan Jugoslovenskog rečnog brodarstva, koji je dobio šest meseci porodiljskog odsustva.

– Sin Bojan i ja smo ostali sami. Zvijezdana je bila u Bosni, a mi smo je vikendom posećivali. Ništa mu nije falilo, osim majčinog mleka, koje smo nadomestili dohranom – kaže Nikolić i dodaje da je Bojan sve vakcine na vreme dobio, a Nenadu nije bilo teško ni da pere pelene, jer je dečak koristio pamučne.

– Najteže mi je bilo kad je plakao, a ja ne znam zašto plače. Shvatim da mu je ušla voda u uvo, iako sam znao da to ne sme. Odvezem ga u Hitnu, i to je brzo bilo sređeno, ali još se sećam onog njegovog tužnog, bespomoćnog lica – priča kroz suze kapetan o kome su i te davne 1982. pisale novine.

Kaže i da je vrlo brzo napravio sistem u koji su se on i Bojan brzo uhodali.

– Spavao je pored mene na krevetu, ja sam mu noću, kad se zaplače, samo davao flašicu i on kroz san to pojede, a ja kad čujem vazduh, brzo je izvadim i obojica nastavimo da spavamo – objašnjava neke od zanimljivih trenutaka kojih se i dan danas seća.

Reakcije okoline nisu ga mnogo zanimale, samo se seća da kada je došao u socijalno po prvu platu ni zaposlene u toj ustanovi nisu znale da je moguće da otac bude na porodiljskom, pa su ga u čudu gledale, misleći da se šali sa njima, međutim, ubrzo je situacija rešena i on je porodiljsku platu primao čitavih šest meseci.

Porodica, kaže, nije ni znala da on čuva Bojana, kao ni brojne Zvjezdanine kolege, pa su se mnogi začudili kad je dečak ostao kod nje nakon šest meseci.

– Ja sam želeo da ona radi, jer je posao u toj struci neizvestan. Nije me bilo briga za mišljenja okoline, a nisam se nešto ni hvalio da sam na porodiljskom – priča Nenad i dodaje da je mali Bojan bio mirno dete, poslušno većinom, i da sa njim nije nikada imao većih problema.

Nakon šest meseci kapetan je morao da se vrati na posao, a brigu o detetu je preuzela majka u Loparima, gde je dobila premeštaj i stan. U tome joj je pomagala jedna žena dok je na poslu i Nenad, koji je koristio svaki vikend da ih vidi.

O tom iskustvu priča sa osmehom na licu i kaže da nikada nije zažalio što je to tako ispalo, a nakon što su se napokon spojili, nastavili su da žive u Novim Banovcima do 1992. godine.

 

Ne zna šta je sa sinom danas

Sin Bojan danas ima 36 godina, a Nenad kaže da ga nije video od 1992. kada je s majkom otišao u Hrvatsku. Poslednji put ga je, kaže, čuo 1999. telefonom, a nakon toga gube svaki kontakt. Zvijezdana i on su se razveli 1992. i ona je jednog jutra samo otišla. Dugo ih je tražio preko poznanika, ali sad ne zna gde su.

– Čuvam albume sa slikama, čuvam uramljeno pismo koje mi je poslao – priča kroz suze Nikolić, i dodaje da mu je jedina želja da sina jedinca vidi još jednom.

Tek 300 muškaraca godišnje na bolovanju zbog dece

Prema podacima Ministarstva za rad, u 2017. godini, 42.366 korisnika prosečno mesečno je ostvarivalo pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta. Evidencija koliko je očeva na porodiljskom odsustvu ne postoji, ali je procena da ih 300 koristi ove tri vrste bolovanja.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img