Otpornija su deca koja odrastaju u prljavštini

“Naše istraživanje sugeriše da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može uticati na upalni proces, tačnije, pridoneti višem nivou upalnih procesa u organizmu kasnije u životu”, rekao je autor istraživanja Thomas McDade sa univerziteta Northwestern u Illinoisu. Amerikanci su u saradnji s filipinskim naučnicima pratili više od tri hiljade filipinske dece od […]

“Naše istraživanje sugeriše da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može uticati na upalni proces, tačnije, pridoneti višem nivou upalnih procesa u organizmu kasnije u životu”, rekao je autor istraživanja Thomas McDade sa univerziteta Northwestern u Illinoisu.

Amerikanci su u saradnji s filipinskim naučnicima pratili više od tri hiljade filipinske dece od njihovog rođenja do 22. godine. Ta su deca odrastala u znatno lošijim higijenskim uslovima od njihovih američkih vršnjaka, ponekad i u društvu domaćih životinja, poput svinja ili pasa, koje su slobodno tumarale dvorištima.

Utvrđeno je da su maleni Filipinci bili poprilično podložniji infektivnim bolestima u detinjstvu, ali su zato već u tinejdžerskim godinama imali 80 posto manji nivo C-reaktivnog proteina u krvi (CPR, indikator upalnih procesa) od Amerikanaca.

Naravno, rekao je McDade, to ne znači da treba kupiti svinju i pustiti je da se slobodno kreće kućom, ali pojašnjava zašto je važno izložiti decu u ranom detinjstvu običnim bakterijama i virusima.

“Te bakterije i virusi nikada ne rezultiraju nekom teškom kliničkom bolešću ali igraju važnu ulogu u razvoju imunološkog sistema”, rekao je.

“Imuni sistem je takav da zahteva aktivan odnos s okolinom kako bi se razvio, a preteranom čistoćom uskraćujemo mu važne informacije koje su mu neophodne za taj razvoj”, naglasio je McDade, i sam otac dvogodišnjeg deteta koji, po vlastitim rečima, svom sinu kaže da pokupi i pojede hranu koja mu je pala na pod.

Izvor: Stetoskop

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img