Otvaranje izložbe „Svet kroz slikovnice“ – poklanjamo vam „Ježevu kućicu“!

Kreativni centar i Biblioteka grada Beograda, u dogovoru s Narodnom bibliotekom Francuske, organizovaće veliku izložbu slikovnica iz celog sveta u Biblioteci grada Beograda od 2. do 26. aprila 2014. godine.   Izložba Svet kroz slikovnice obuhvata blizu 300 najboljih slikovnica iz 36 zemalja iz celog sveta (Engleska, Nemačka, Argentina, Brazil, Kolumbija, Madagaskar, Norveška, Singapur, SAD, […]

Kreativni centar i Biblioteka grada Beograda, u dogovoru s Narodnom bibliotekom Francuske, organizovaće veliku izložbu slikovnica iz celog sveta u Biblioteci grada Beograda od 2. do 26. aprila 2014. godine.

 

Izložba Svet kroz slikovnice obuhvata blizu 300 najboljih slikovnica iz 36 zemalja iz celog sveta (Engleska, Nemačka, Argentina, Brazil, Kolumbija, Madagaskar, Norveška, Singapur, SAD, Švedska, Hrvatska, Srbija i druge). Projekat su 2011. godine pokrenuli IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) i Međunarodni odbor za književnost za decu i mlade (IBBY – The International Board on Books for Young People). Odabrane knjige predstavljaju izbor bibliotekara iz svake zemlje. Bibliotekari iz 27 srpskih gradova glasalisu krajem 2012.i početkom 2013. imajući u vidu najtraženije slikovnice u svojim bibliotekama, one omiljene među decom i one, po njihovom mišljenju, najedukativnije. Od 10 odabranih slikovnica čak sedam su izdanja Kreativnog centra (Ježeva kućica, Miško Nećejed, Ljutito meče, Priča o valjušku, Dobri susedi, Zunzarina palata i Plavi kit).

Ona su, pored slikovnica iz 35 drugih zemalja, bila izložena u Finskoj tokom konferencije IFLA-e 2012, kao i na Međunarodnom sajmu knjiga u Bolonji 2013. godine.

Kompleti odabranih knjiga nalaze se u narodnim biliotekama Francuske i Japana i sve zainteresovane zemlje mogu ih izložiti.

„Formiranje čitalačkog ukusa kod dece je misija koju treba da sprovode ne samo biblioteke već i drugi a slikovnice su prve knjige sa kojima se svi susrećemo i kao takve su izuzetno važne u obrazovanju novih čitalaca“, naveo je Marjan Marinković iz Biblioteke grada Beograda na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak, 31. 3. povodom otvaranja izložbe.  Govoreći na istoj konferenciji, Dejan Begović iz Kreativnog centra je ponovo ukazao na izuzetan značaj popularizacije čitanja kod dece – budućih čitalaca i izrazio nadu da će slikovnice biti uključene u plan nacionalnog otkupa knjiga.

„Želim da verujem da je reč o grešci i da se pod slikovnicama koje se ne otkupljuju misli na one „radne“ slikovnice u kojima deca mogu da crtaju, slikaju, igraju se a ne na slikovnice koje podstiču decu na čitanje. Ne otkupljivanjem slikovnica deca se odbijaju od čitanja“, upozorio je on.

„Ako u tu jednačinu uključimo i činjenicu da sve više gradova u Srbiji nema ni poštenu knjižaru, da su bibliotečki fondovi sve siromašniji, kako onda podstaći dete da čita, pitao je Begović i predložio da školske biblioteke u svoje fondove uključe slikovnice kako bi predškolska deca odlazila tamo da ih čitaju i tako se upoznavala sa školom u koju će ići“

U vreme održavanja izložbe obeležavaju se dva najznačajnija datuma koja se odnose na knjigu – Svetski dan dečje knjige (2. april) i Svetski dan knjige i autorskih prava (23. april). Kreativni centar će se potruditi da izložbu posete ambasadori zemalja koje su zastupljene na izložbi, studenti ilustracije i dizajna, deca iz vrtića i škola i što šira zainteresovana javnost.

Izložbu će uz Soković otvoriti direktorka BGB Jasmina Ninkov i autor Simeon Marinković, a interesovanje za izložbu je već sada toliko da se preko 200 mališana i đaka prijavilo da je organizovano poseti.

Povodom otvaranja izložbe i Svetskog dana dečje knjige, Kreativni centar poklanja čitaocima Detinjarija 2 primerka slikovnice „Ježeva kućica“

 jezeva kucicaAutor: Branko Ćopić
Ilustrator: Dušan Pavlić

„Poema ‘Ježeva kućica’ je vrhunac Ćopićeve magije. Nešto tako milo i čedno na našem jeziku nije napisano. Ježurka Ježić, ćudljivi usamljenik sa bodljama kao jamcem svoje nezavisnosti, ostaje malo šumsko božanstvo. Ko pročita ovu poemu, ne može sresti ježa, a da se ne osmjehne Ćopićevim osmjehom.“

Rajko Petrov Nogo, pesnik

Kako da učestvujete? Ostavite ispod teksta komentar i  napišite koja je omiljena slikovnica vašeg deteta?

Ne zaboravite da ostavite i svoju i-mejl adresu kako bismo mogli da vas kontaktiramo. Srećno!

Evo i rezultata prethodne nagradne igre Kreativnog centra. Ostavili ste 85 komentara, a primerak knjige  Ko se to čuje?, Ko je to gladan? i Gde je moja mama? osvojili su: naca1306@gmail.com, radovicdra@gmail.com i mdimitrijevic8@sbb.rs

Čestitamo dobitnicima koje ćemo kontaktirati radi dogovora oko preuzimanja nagrade. Ostalima želimo više sreće sledeći put. Ostanite uz Detinjarije!

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

50 COMMENTS

 1. Predivno!!!Vijest o izložbi nas je mnogo obradovala i svakako planiramo da je posjetimo! Omiljena knjiga moje djece je naravno „Ježeva kućica“ i možete zamisliti sreću moje kćerkice,inače đaka prvaka,kada je učiteljica saopštila naslov predstojeće lektire!!!

 2. Idemo na izlozbu, hvala za vest! Sto se omiljene slikovnice tice, trenutno je favorit Gospodjica spageta.

 3. „Bio jednom jedan jež.
  Kakav jež…? Divan Jež.
  Malo bockav, malo plašljiv,
  ali ipak neustrašiv…!“
  Prva slikovnica koju još uvek čuvamo je „Da sam ja…MAČAK“. Obožavali smo da je čitamo. 😀
  tajchili@gmail.com

 4. Ogi voli dosta slikovnica, ali nam je najviše pomogla Miško piško. Tijana najviše voli jednu „staru“ iz osamdesetih, „Koliko je sati“. Imam jedno pitanje-mi smo već dobili jednom knjigu, i nikad nije stigla ( kažu u Kreativnom centru da je vjerovatno izgubljena u pošti…), možemo li od Kreativnog centra dobiti odgovor? Nama je lektira sledeće godine Ježeva kućica, tako da bi nam dobro došla 🙂

 5. U zavisnosti od raspoloženja mi volimo različite priče i knjigice! Ježeva kućica bi bila nešto novo na našem repertoaru!

 6. „Vrč marmelade“ je naša definitivno najkraća, a najčitanija slikovnica, prilično pohabanih korica:-)!

 7. Omiljena slikovnica moje Mile (za par nedelja 2 godine) je Ivica i Marica.
  Obavezno cemo posetiti izlozbu!

 8. Zao mi je sto moram da kazem da moj unuk verovatno nece imati ni jednu slikovnicu. Naime,on sa svojim roditeljima( zet nam je Slovak) zivi u Bratislavi i sigurno ce mu prvi jezik biti slovacki. Njegova majka ce ga nauciti i srpski,ali….uopste mi nije jasno cemu forsiranje cirilice,jer ne znam da li vam je poznato da ne postoji slikovnica pisana latinicom. Time su nasa deca koja zive u dijaspori zakinuta za citanje,jer je komplikovano da znaju oba pisma. Nama ,kojima je otisao u „beli svet“ najobrazovaniji deo nacije mora biti prioritet da njihova deca govore srpski jezik,po svaku cenu….a ne znam zasto bi to moralo bas biti cirilicno pismo.

  Verovatno cu biti prinudjena da slikovnice nabavljam iz Hrvatske,pa kad budem cekala VLAK na KOLODVORU ,mozda naidje i koji SUSJED,pa SI budemo malo razgovarali. (Iskljucivo napominjem da hrvatske reci nisam napisala u nameri da omalovazavam njihov jezik). BOK od baka Vere

 9. Nas bata je odrastao uz jednu veliiiiiku slikovnicu jezeve kucice a sada zelimo i mi da je imamo,bicemo Vam zahvalne.
  P.S.ZASTO SE IZLOZBA SLIKOVNICA NE ODRZAVA I U NEKIM DRUGIM GRADOVIMA I MI ZELIMO DA POGLEDAMO KAKO IZGLEDAJU SLIKOVNICE NASIH DRUGARA IZ DRUGIH ZEMALJA I MI SMO DECA OVE ZEMLJE

 10. Imamo dve police slikovnica! Moja cerka ima svoje cose sa foteljicom i lampicom gde se naravno nalazi i polica i tamo provodi puno, puno vremena… Ja sam jako srecna sto voli vese knjigice nego crtace 🙂 Sve price zna napamet pa ih prepricava bati… kada on hoce da slusa 🙂 Ali Jezevu kucicu nemamo… Ako je ne osvojimo, eto ideje sta da donese zeka :))))

  tamara.vuk@neobee.net

 11. Ta slikovnica-knjiga koja je bila prva mojoj deci…e pa bas tih vise nema u prodaji-nazalost!Znam da im je bila omiljena vecna knjiga Crvenkapa,Vuk i tri praseta i Snezana i sedam patuljaka-secam se da su to knjige koje su mogli bez prestanka da citaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img