Priče u prolazu: Mali šećer 

S vremena na vreme, desio bi se mali šećer. Šećer u prahu davala sam ti pri poslednjim atomima snage kako bi se zabavio zamisljajući od njega sneg

Piše: Ivana Mićić, Mama zašto

Kada si bio mali, ja sam bila velika.

Nisam radila i imali smo svo vreme ovog sveta za nas. Ipak, uprkos tolikoj slobodi često sam se osećala kao najveći “zatvorenik” sveta i okolnosti. Buđenje, presvlačenje, hranjenje, uspavljivanje, presvlačenje, nunanje i tako u krug. Dani su bili dugi i umorni. Budne noći su se samo nadovezivale na beskrajno duge dane.

A onda, s vremena na vreme, desio bi se mali šećer. Šećer u prahu davala sam ti pri poslednjim atomima snage kako bi se zabavio zamisljajući od njega sneg na kome se sankaju lego figurice svih boja i vrsta. Igra bi se završavala tako što bi se mali šećer rasuo svuda po stanu. Nemoćna pred prizorom, uglavnom bih završavala na podu valjajući se od smeha, zajedno sa tobom na rukama.

Mali šećer, mali ti i velika ja.

Danas si ti veliki a ja sam mala. Četvrtak je i tako mala i nevešta pokušavam da spremim kolač koji će te sačekati posle škole i kojim ću nekako probati da se iskupim za sve dane i noći protekle nedelje koje nisam uspela u potpunosti da ti posvetim zbog posla.

Stižeš ranije iz škole, sam. Sam jer si sada ti veliki. U žurbi uspevam nekako da prospem šećer u prahu na tek opran kuhinjski tepih. Činjenica da sam uspela da organizujem pranje tog tepiha prošle nedelje me je najviše tešila u momentima kada sam u očaju razmišljala kako ništa ne postižem.

-Ma nije tako strašno. Pogledaj kako si sposobna. I tepih si organizovala u celoj ovoj gužvi – tešila sam sebe.
A sada odjednom nije bilo ni tepiha, ni kolača. Samo, kao nekada, veliko prostranstvo malog šećera.

– Šta bi mama? , pitao si me zatečen prizorom.
– Žurila sam, nisam pazila. Pomozi mi da skupim ovo.

Prišao si i umesto da se kao nekada prospeš zajedno sa šećerom svuda po podu, u tišini si sav ozbiljan skupljao lepljivi prah. Par mojih nespretnih suza, baš poput onih koje plaču mala deca, potonulo je u beličasti prah.

– Nema veze mama. Bitno je da si se potrudila. Sledeći put će kolač biti savršen.
– Baš si porastao veliki. Sve ti znaš.
– A ti si baš mala. Nerviraš se zbog običnog šećera.
– Nije ovo običan šećer. Ovo je mali šećer. Ovo je mali šećer rasut po podu.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img