Prvorođeni su skloniji bolestima

Naučnici su zaključili da zdravlje i ličnost zavise i od toga koje smo dete po redu

Iako su neke ranije istraživanja pokazala da su starija deca obično i pametnija, studija rađena na Ohajo stejt univerzitetu pokazala je da prvorođena deca nisu nužno pametnija od ostale dece. U istraživanju su učestvovale porodice sa jednim, dvoje ili više dece, a u obzir je uzet i socijalni status, kao i starost roditelja.

– Rezultati do kojih smo došli pokazali su da je kod većine porodica četvrto dete isto toliko inteligentno kao i prvo – izjavio je Artur Vajsman, jedan od autora studije. – Veliki uticaj na razvoj inteligencija ipak ima i to koliko roditelji rade na njenom razvoju. Oni koji imaju manje dece, jedno ili dvoje, više se posvećuju mališanima i zato su ona često naprednija od one dece koja rastu u velikim porodicima.

Psiholozi koji su radili na ovom istraživanju kod porodica koje su učestvovale su uočili fenomen nazvan Sibling Niche Theory, koji podrazumeva da u svakoj porodici, bez obzira odakle ona potiče, deca traže svoje uloge. Starija deca su obično vođe, srednja imaju ulogu posrednika i onog ko rešava sukobe, dok su najmlađa uglavnom buntovnici.

– Raspodelom uloga i određenim ponašanjem, deca žele da privuku pažnju koja im je potrebna – izjavila je dr Korina Dženkins Taker, profesor porodičnih odnosa na Univerzitetu Nju Hempšir. – Tokom kasnijeg razvoja kod neke deca ove uloge obično nestaju, dok ima i onih kod kojih ova podela ostaje u porodici do kraja.

Psiholozi su otkrili i da najstarija dece postižu bolje uspehe u školi. Oni su odgovorniji jer se roditelji često oslanjaju na njih i poveravaju im brigu i mlađem bratu ili sestri.

– Najmlađi mezimac u porodici obično je malo neodgovorniji zato što ne očekuje da će ga neko kazniti – kaže dr Korin Dženkins Taker.

U porodicama sa troje dece, gde prvenac „vodi glavnu reč“ a najmlađe je bundžija, srednje dete rešava sukobe. Ono se najčešće dobro slaže sa oboje i tu je da održava ravnotežu. Neke studije su pokazale i da su srednja deca privrženija braći, ali vernija u vezama pa je u njihovom slučaju razvod ređi slučaj nego kod ostalih.
M. A. Veljković

Izvor: Novosti

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img