Šta je edipov kompleks i zašto je važan za ličnost svakog dečaka i muškarca?

Šta se dešava kada Edipov kompleks nije razrešen na zdrav način i ko može pomoći da se Edipov komples razreši ka putu zdrave, nezavisne i heteroseksualne muške ličnosti?

Svako dete, bez obzira na to da li je dečak ili devojčica, prolazi u periodu od treće do šeste godine kroz jednu fazu psihoseksualnog razvoja koja se u zdrave ličnosti završava time da se dete snažnije identifikuje sa roditeljem istog pola. U ovom periodu zapravo dobijamo (ili ne dobijamo) bazične korene heteroseksualnosti ličnosti. Kompleks Edipa javlja se kod dečaka, a kod devojčica kompleks Elektre. Zašto se to zovu kompleksi? Zbog toga što predstavljaju skup više osećanja, više fantazama, više zadataka za malu ličnost deteta.

Dakle komleks je ovde kompleks kao skupina nečega, a ne nekakvo nužno zlo kakvim se u psihoterapiji i psihoanalizi ponekad smatraju kompleksi, pa se kaže za nekoga da je iskompleksiran nižom vrednošću i tako dalje… Kompleks je dakle u psihoterapiji, više nečega, više osećanja, više ponašanja.

Šta se dešava sa dečakom u procesu Edipovog kompleksa? Dečak posebno shvata da mu je majka zapravo prvi objekat koji voli i za koga je emocionalno vezan. Dečak lagano počinje da biva svestan i svojih genitalija. Počinje da uviđa da postoje osobe koje su različitog pola. Zapravo, shvata da su on i majka osobe različitog pola. Dakle za dečake su majke (ako ih imaju), prve osobe ženskog pola koje su objekti njihove ljubavi. Dečaci na ovom uzrastu pokazuju izraženu želju da budu stalno uz majku,neprestano traže pažnju, igru, negu i često pokazuju strah od odvajanja od majke. Međutim, na scenu stupa otac. On iz vizure dečaka kvari situaciju. Uglavnom podsvesni procesi u tom periodu u glavi dečaka izgledaju ovako: “Ko je on da meni uzima pažnju majke?” „Ko je on da kvari moje i mamino vreme?“ „Zašto majka njemu pokazuje ljubav kada ja želim da ona samo meni pokazuje ljubav?“ “Ljubomoran sam na njega. Zavidim mu, besan sam na oca i želim da on nestane iz našeg života. Želim da ostanemo samo ja i mama.” “Otac je ipak veliki i moćan. Ko zna šta bi mogao da mi uradi ukoliko bih mu se suprotstavljao i borio se sa njim za majku. Strepim od toga šta bi moglo da mi se dogodi jer ipak je on moćan.” “Zato ja počinjem da želim da budem kao on. Da budem kao otac. Možda ne mogu da budem potpuno kao otac ali mogu biti barem kao moj otac. Majka ga voli. Onda mora da moj otac vredi. Ako budem kao otac majka će me voleti kao što voli i njega. Ja treba da budem baš kao moj otac!”

Šta se dešava kada Edipov kompleks nije razrešen na zdrav način?

Ovaj poslednji deo priče predstavlja zapravo zdravo razrešenje Edipovog kompleksa u psihoterapiji i psihoanalizi. Dečak se lagano u psihološkom smislu identifikuje se sa ocem, gradi muške karakteristike, kopira oca i orijentiše se ka suprotnom polu, dakle ovde nam se nalazi bitan faktor za razvoj heteroseksualnog muškarca. Šta se dešava kada Edipov kompleks nije razrešen na zdrav način? Razne su varijacije na temu, ali može se dečak razviti u muškarca sa femininim, ženskim karakteristikama. U nekim slučajevima može se ovde tražiti koren homoseksualne orjentacije. Dečak se može razviti u muškarca koji je zauvek preterano vezan za mamu, lojalan i odan mami i u odraslom dobu. Dečak se može razviti u muškarca koji za partnerku traži ženu koja veoma mnogo podseća na majku. Uglavnom, dečak se može razviti i u neurotičnu ličnost, a i u ličnost koja nikada neće biti u stanju da preuzme ulogu supruga i oca u odraslom dobu.

Ko može pomoći da se Edipov komples razreši ka putu zdrave, nezavisne i heteroseksualne muške ličnosti?

Zašto dolazi do neadekvatnog razrešenja kompleksa Edipa?  Zbog toga što se mati koja nema dovoljno ljubavi u braku može preterano fokusirati na sina i u tom, pogrešnom odnosu, tražiti zadovoljenje emocionalnih i psiholoških potreba. Ko može pomoći da se Edipov komples razreši ka putu zdrave, nezavisne i heteroseksualne muške ličnosti? Otac, muž koji će zadovoljiti emocionalne i psihološke potrebe svoje supruge, pa ova neće imati potrebe da preteran fokus stavlja na sina. Dakle opet je pažnja, ljubav ipak na kraju lek za sve pa tako i za kompleks Edipa.

Ivana Sinđić Dipl. defektolog i sistemski porodični psihoterapeut,
http://psihoterapijasindjic.com

 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img