Kroćenje lavova: kako izaći na kraj sa ponašanjem dečaka

Pošto sam skoro dvadeset godina pomagao mamama u savladavanju ponašanja svojih sinova, smatram da postoji samo nekoliko osnovnih principa koje vredi zapamtiti

Odlomak iz knjige:

MAJKE I SINOVI – Kako odgajiti muškarca?

Prevod sa engleskog: Maja Šarić

Izdavač: Psihopolis, Novi Sad, 2017

 

Nekim mamama obuzdavanje dečaka može da izgleda kao kroćenje lavova. Dečaci mogu biti bučna, divlja stvorenja i, mada je ovo potpuno normalno i fantastično zabavno, ponekad može da bude i gadno. Opet, trik je u tome da razumete njihovu fundamentalno praktičnu prirodu jer, jednom kada je shvatite, uvidećete da je sa momcima mnogo lakše nego što se čini na prvi pogled. Zapravo, pošto sam skoro dvadeset godina pomagao mamama u savladavanju ponašanja svojih sinova, smatram da postoji samo nekoliko osnovnih principa koje vredi zapamtiti (da li vas iznenađuje što ih ima tri?) kada primenjujete sve osnovne alate kao što su tajm-aut, nalepnice kao nagradu za dobro ponašanje, oduzimanje stvari, kažnjavanje i slično.

Tri osnovna prinicpa

 1. Struktura je od vitalnog značaja. Dečaci napreduju u strukturisanom svetu. Ne vole anarhiju jer onda moraju da gube mnogo vremena i energije pokušavajući da ustanove gde su granice. Po mom iskustvu, nema veze da li je reč o dečkonji ili mladiću, njima uvek prija struktura. Ne treba da preterujete zato što će onda svima postati bolno i izazvaćete mnoge rasprave, ali želite da im date dovoljno pravila i predvidljivosti u životu kako bi imali kontrolu nad svojim životom. Vole granice i vole da znaju kako se stvari međusobno uklapaju. Pravila treba da budu što jednostavnija. Obično predlažem da porodična pravila imaju samo tri do pet tačaka, kao na primer:

Odnosi se prema ljudima i stvarima sa poštovanjem.

Završi određene poslove u određeno vreme.

Skuvaj mami čaj kad god hoće.

 1. Neka uputstva budu prosta i jasna. Nemojte previše komplikovati. Zaključak iz prethodnog poglavlja, da je manje – više, i ovde igra značajnu ulogu. Što više reči koristite, veće su šanse da vam se obiju o glavu.
 2. Uvek naglašavajte vezu između postupaka i posledica. U skladu sa opštom tendencijom da stvari budu proste i jasne, važno je da mu omogućite da uvidi jasnu i nedvosmislenu vezu između svojih postupaka i njihovih posledica. Ne očekujte od njega da ih sam poveže: nacrtajte mu.

Alati zanata koji se najčešće koriste

Sve uobičajene stvari su korisne, kako dečacima tako i devojčicama. Nagradne nalepnice odlične su za dečkonje jer će, iz nekog čudnog razloga, mali dečaci uraditi sve da dobiju nalepnicu. Tajm-aut takođe deluje. Zaboravite sve šarene laže koje čujete o tajm-autu, sve ono kako ne treba da ih pošaljete u njihovu sobu ili u hodnik. Pronađite mesto koje ne vole i ostavite ih tamo. Očigledno ne mislim na podrum sa paucima, biće dovoljno da ih naterate da sede negde gde je dosadno. Neka deca vole da sede u svojoj sobi, druga mrze. Takođe, možete da zaboravite kako je dovoljno kazniti ga po jedan minut za godinu dana starosti jer nekim dečacima je, kao jednom prilikom mom milom sinčiću, potrebno do šezdeset minuta za svaku godinu.

Lestvica neizbežne sudbine

Ako ste već pročitali neku od mojih knjiga, poznato vam je šta sledi, tako da, ako želite, slobodno možete preskočiti ovaj deo. Ukoliko niste čitali moje knjige, dozvolite mi da vam ukratko predstavim svoj sopstveni mali izum, zgodnu alatku koju sam nazvao Lestvica neizbežne sudbine. Generalno se veoma dobro pokazala sa decom, a naročito sa dečacima. Jedini uslov je da deca imaju dovoljno godina da razumeju koncept vremena. Dakle, ovu alatku obično nije moguće koristiti sa decom mlađom od šest godina. Čak i kad su vam deca starija od šest godina, uverite se da u pravom smislu reči razumeju pojam vremena koje protiče. Za minut ću vam objasniti zašto je ovo dobro za dečake, ali najpre da vam izdeklamujem uobičajenu priču o tome kako se koristi.

 1. Nacrtajte jednostavnu lestvicu na parčetu papira kao što je prikazano u tabeli, desno.

Lestvica počinje u vreme kada on obično ide na spavanje i po pola sata se smanjuje do momenta kada se vraća iz škole. Ako su dečaci mlađi, možete smanjiti ove razmake na deset ili petnaest minuta.

 1. Stavite Lestvicu na frižider gde on može da je vidi.
 2. Na sam vrh tabele postavite magnet za frižider. Sada taj magnet postaje „zastavica” koja mu govori u koliko sati treba da ide na spavanje. Svako dete treba da dobije svoj magnet, odnosno zastavicu.
 3. Svaki dan počinje zastavicom na vrhu Lestvice, tj. na prvoj stepenici, u našem primeru to je 20:00h.
 4. Ako se dečak ružno ponaša, zastavica se spušta za jedan stepenik. Ako ne prekine sa lošim ponašanjem za određeno vreme (obično na brojanje: 1, 2, 3), onda se zastavica spušta za još jedan stepenik niže.
 5. Slično tome, ako ga zamolite da nešto obavi nekom određenom vremenskom periodu (što je najbolje meriti tajmerom na mikrotalasnoj pećnici), a on to ne uradi, zastavica silazi za još jedan stepenik niže.
 6. Zastavica se spušta naniže sve dok on ne završi ono što ste ga zamolili ili dok ne dosegne tačno vreme u trenutku kada, zaista, treba da ode na spavanje. Ako zastavica dođe na 15:30 h, a jeste 15:30, pošaljite ga u krevet.
 7. Sledeći deo je veoma važan: Ako se dogodi da na spavanje treba da ode dosta ranije, može da zaradi put naviše tako što će odraditi dodatne zadatke (v. ispod).
 8. Kad se zaređaju stvarno dobri dani, tokom kojih ne izgubi nimalo vremena, nagradite ga posebnim nagradama kao i u nedeljama kada je bio naročito dobar. Treba da odlučite koji je realan broj dobrih dana da bi se vaš dečak kvalifikovao za nedeljnu nagradu. (Trebalo bi da se potrudi, ali da to definitivno bude izvodljivo. Možete početi sa dva dobra dana, i postepeno ih možete povećavati u skladu sa tim kako se njegovo ponašanje poboljšava). Na taj način, Lestvica neizbežne sudbine takođe funkcioniše i kao nagradna nalepnica.

Popravni zadaci

Popravni zadaci su od ključne važnosti za funkcionisanje Lestvice neizbežne sudbine. Oni su pokretač koji će im omogućiti da prekinu negativni niz i opet počnu da se pozitivno ponašaju. Svrha popravnih zadataka je da podstaknu pozitivno ponašanje. Sledi nekoliko primera popravnih zadataka:

čišćenje kolskog prilaza

pražnjenje mašine za pranje sudova

stavljanje veša u sušilicu.

sređivanje sobe

usisavanje

da uradi nešto lepo za mlađeg brata ili sestru, koju je upravo udario

hranjenje aligatora (jasno, za ovaj zadatak je potreban strog nadzor, deca nikada ne bi trebalo da hrane velike reptile mesoždere bez odraslih u prostoriji)

Važno je da može da bira koji poslić će odraditi: izbor će povećati šansu da će sarađivati. Predlažem da roditelji naprave nekakav neveliki zbir kartica, iz kog deca mogu da biraju, i da svaka kartica bude sa posebnim popravnim zadatkom i koracima koje taj poslić podrazumeva.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img