Stvari koje ne treba da radite umesto svoje dece

Dobro proverite koje su to stvari - jer neke od njih sigurni smo, radite baš za svoje dete, "a to nije ni ljubav ni briga to je vaša vlastita nedoslednost kojom deci šaljete pogrešnu poruku", upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila ovaj popis.

I drži ga se isključivo zbog dobrobiti svoje dece, a i svoje takođe. Jer, kako kaže, na roditeljima je težak zadatak da naprave najbolje u interesu svoje dece, a to često zahteva čvrstu ruku i odlučno „ne“. Nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom jer uvek i stalno žele da urade baš to „više“ za svoje dete.

Na roditeljima je da ih sada ovakve male postave na dobre noge – ne da sada imaju sve što počele već da jednog dana budu toliko sposobni da se sami pobrinu da ispune svoje želje. Zato posao roditelja nije i ne sme biti ispunjavanje njihovih želja, a iako to možda zvuči grubo – to je realnost koju ipak moramo znati. I baš zato neke generalne (danas prilično svakodnevne) stvari nikada nemojte raditi za svoju decu.

1. Kuvati dva jela jer dete nešto ne voli

Neće ni zavoleti ako ne proba.

2. Popustiti jer cvile

Previše često deca namerno kmeze se i cvile samo da nešto dobiju. Popustite prvi put i sledeći put će cvileti još glasnije – jer sada tačno znaju da taj trik pali.

3. Raditi domaći zadatak umesto njih

Možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dečiji domaći, ali kakve koristi od toga? Gde je tu njihovo znanje i njihova sposobnost? Uostalom, domaći zadatak je i smišljen da ga deca sama kod kuće prođu. To je deo NJIHOVOG školovanja.

4. Zameniti polomljene igračke novim

Dok su trajale – trajale su. Kako će naučiti da cene stvari ako im stalno kupujete nove?

5. Kupiti im sve što imaju i drugi

Na zanovetanje dece koja žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drugar/drugarica jedinu lekciju koju im možete dati je ova: Ja nisam mama tvoje drugarice. To je rečenica koja je verovatno i vas kao male živcirala, ali u njoj ima toliko istine pa je se i držite. Jednom kada počnu da zarađuju shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele, a do tada će vama uštedeti gomile novca i živaca.

6. Neću im dozvoliti da traće toliko vremena pred ekranima

Deca uzmu koliko im date i još malo više. To je poznato dečje pravilo, zbog čega vi kao roditelj morate znati kakod a dozirate. Posebno kada je reč o vremenu koje će potrošiti na video igrice.

7. Nemojte tragati za svim što su izgubili

Deca gube stvari – non stop, ali dete će biti u stanju i da istu tu stvar pronađe samo onda kada shvate da to nećete vi učiniti umesto njih.

8. Čistiti njihove sobe i njihov krš

Moje je ime mama, ne spremačica. Moja je uloga da ih naučim da pospreme za sobom, a ne da ja to radim umesto njih.

9. Neću ih voziti u školu

Osim ako baš jako kasne, mojom krivicom. Za sve ostalo imaju noge, neka se samostalno kreću i što pre počnu samostalno da obavljaju svoje zadatke.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img