tata i deca voze bicikleMartin Vestol je Norvežanin koji je na nesvakidašnjem poduhvatu. Sa svojih osmoro dece, uzrasta od 18 meseci do 17 godina obilazi Severnu Ameriku – na biciklu!

Osam najinspirativnijih mama na dva točka

Što je još fascinantnije, ovaj tata je došao na ideju da decu povede na putovanje pre svega zato da bi svojoj ženi omogućio da se posveti studiranju. Uni, kako se zove srećna mama, trenutno pohađa bogosloviju u Oslu jer želi da postane sveštenik Metodističke crkve.tata biciklista

Iz njihovog doma u norveškom gradu Dramen, Vestolovi su doleteli na njujorški aerodrom, i započeli celogodišnju biciklističku avanturu po Americi. Prvih par nedelja i Uni je vozila sa njima, a onda je morala da se vrati u Norvešku i posveti učenju.deca u sumi
„Dok smo mi ovde, moja žena će moći da se posveti svojim studijama, što ne bi mogla ako kući ima decu o kojoj mora da brine,“ objašnjava Martin. „Kad završi ovu godinu studija i mi se vratimo kući, nastaviće kao vanredan student,“ kaže on.
porodica bicikliSvoju odiseju završavaju u aprilu, do kada bi po planu trebalo da pređu na biciklima preko 5.500 kilometara. Martin i Uni su prekaljeni biciklisti. Svakog leta kao porodica organizuju biciklističke obilaske.
 Dnevno, Vestolovi prelaze oko 45 kilometara. Najmlađi članovi trupe, Jakob i Lidija, putuju u prikolici koju vuku bicikli starije braće.
Priredila: Jovana Papan
deca bicikl
biciklom po americi