U redu je ne dati igračku

Pročitajte 10 saveta koja je autorka izdvojila iz svog iskustva, kao mama dvoje dece, ali i iz savetovanja sa dečijim psiholozima i pedijatrima, i recite nam šta vi mislite:

Odlično ocenjena od strane kritičara i roditelja, nova knjiga „U redu je ne dati igračku“ (It’s OK Not to Share) autorke Heder Šumaker (Heather Shumaker) daje roditeljske savete koje najmanje očekujete. Ova knjiga zapravo glasno podržava mnoga pravila koja su važila u našem detinjstvu a koje većina roditelja ne sme glasno da izgovori. Pročitajte 10 saveta koja je autorka izdvojila iz svog iskustva, kao mama dvoje dece, ali i iz savetovanja sa dečijim psiholozima i pedijatrima, i recite nam šta vi mislite:

Pustite decu da udaraju

Ako je vaše dete ljuto i potrebno mu je da udara nešto, pustite ga! Nemojte ga zaustavljati – samo ga preusmerite. Pružite mu neku bezbednu metu koju ne može da povredi (npr. jastuk) i pustite ga da ispolji svoja osećanja. Mala deca izražavaju svoja osećanja telom. Recite detetu:“Ne možeš da udariš brata, ali možeš kartonsku kutiju.“ Bezbedna meta uči dete da ljudi nisu za udaranje.

deca se tukuU redu je ne dati igračku

Od dece tražimo da dele stvari čim ih neko drugi traži od njih. To osećanje je grozno. Deca to ne žele, i to ne bi ni uradila da ih roditelji ne gledaju. Pokušajte ovo: dozvolite detetu da se igra sa igračkom dok ne završi, a onda posmatrajte kako radosno pruža igračku. U takvim momentima deca uče kako izgleda osećaj prave humanosti. Osim toga, čekanje na red uči decu da kontrolišu impulse i odlože zadovoljstvo.

Pucanje i loši momci su ok

igracke oruzjePredškolska deca koriste oružje da bi istražila strah, našla drugare i razvila moralnost. Da, moralnost. Igranje sa oružjem uglavnom podrazumeva igru između dobrih i loših dečaka. Postavite neka pravila ako se brinete za bezbednost dece (nema pucanja i udaranja u glavu na primer), ali dozvolite im da se igraju. Ako se deca smeju, zabavljaju i pokazuju zabrinutost kada se neko povredi, nema razloga za brigu. Dete koje glumi gusara neće odrasti u gusara.

Volite njihove laži

Mala deca lažu da bi izrazila želje i da bi pokušala da kontrolišu svoj svet. To nije kriza morala. Prevedite laži svog deteta u ono što dete misli:“Ti bi stvarno volela da se to tako desilo, zar ne?“ Dete možda samo pokušava da kaže ono što misli da je ispravno. Mnoga deca lažu da bi udovoljila odraslima. Zato budite mirni. Naučite dete da ste najsrećniji kad vam kaže istinu.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img