Pohvaljivanje dece ohrabruje ih da varaju?

Pohvala može biti snažan podstrekač. Međutim, može li biti i štetna? 

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Psychological Science bavila se upravo utvrđivanjem dejstva pohvale. Tačnije, pitanjem, da li pohvaljivanje decu ohrabruje da varaju?

U tu svrhu, naučnici su odabrali dve vrste pohvala – prve su se odnosile na urođene, trajnije sposobnosti (tako si pametan, tako si dobra) a druge na izvršenje konkretnog zadatka (odlično si to uradio/la).

Pretpostavka od koje su pošli jeste da će hvaljenje urođenih osobina stvoriti kod dece vrstu „reputacije“ koju će ona zatim imati potrebu da održe po svaku cenu.

U eksperimentu koji su sproveli, učešće je uzelo 150 trogodišnjaka i isto toliko petogodišnjaka iz obdaništa u istočnoj Kini. Svako dete igralo je igru pogađanja sa kartama. Deo dece dobijao je pohvale koje su se odnosile na urođene osobine, deo – na uspešno pogađanje, a deo dece nije dobio nikakve pohvale.

Na kraju eksperimenta, pred pogađanje poslednje karte, svako dete bilo je na kratko ostavljeno samo u prostoriji, pošto je prethodno zamoljeno da ne viri kako bi saznalo koja je karta u pitanju. Skrivena kamera beležila je ono što se zatim dešavalo.

Ispostavilo se da je iz grupe dece koja su dobijala pohvale za urođene osobine, 60% dece zavirilo da vidi kartu, dok je isto učinilo 40% dece iz druge dve grupe. Procenat je bio isti među decom oba uzrasta, ali su dečaci varali više nego devojčice.

Rezultati ove studije poklapaju se sa prethodnim nalazima koji govore u prilog tezi da način na koji hvalimo decu utiče na formiranje njihove ličnosti i karaktera. Tako učestalo korišćenje pohvala poput „Bolji si od drugih“ podstiče razvoj narcističkih crta ličnosti.

Pohvaljivanje dece pozitivno utiče na njihovo samopoštovanje, ali na hvale treba gledati kao na hranu, savetuju naučnici. Neke namirnice su hranljive, dok neke nose prazne kalorije. Pohvale urođenih osobina su kao ove druge – donose brzi osećaj sitosti ali ostavljaju samopouzdanje gladnim na duge staze.

Čak i trogodišnjaci shvataju razliku između trajne osobine i uspešnosti u izvršenju određenog zadatka, pa na vreme moramo početi da vodimo računo kako ih hvalimo. Ako želimo da budu sigurna u svoju sposobnost izaženja na kraj sa izazovima koji se pojavljuju pred njima, potrebno im je da imaju dobar „rezime“ ranijih uspeha, što im upravo omogućava naše pohvaljivanje dobro obavljenih zadataka.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img