Vlada ima 6 godina. Tata ga često bije, ne vidi šta je tu pogrešno

Ovaj tata i ja se gledamo u oči i ćutimo. On čeka da ja prva spustim pogled a meni ne pada na pamet da to uradim. 

Mnogo puta sam sa roditeljima razgovarala o fizičkom kažnjavanju dece i svaki put je bilo neprijatno. Tako je bilo i sada. Vlada ima 6 godina. Tata ga često bije, ne vidi šta je tu pogrešno a mama za sebe kaže da je nemoćna da bilo šta promeni. Rekla mi je da ponekad njen muž „bude nervozan“ i prema njoj. Kod mene su došli zajedno. Vladina mama je sedela pognute glave i ćutala sve vreme. Ona ćuti jer zna šta će se dogoditi ako progovori a muž bude „nervozan“, a ne zato što nema šta da kaže. Tata priča glasno, skoro da viče. Često se osmehuje ali nekako ironično, izveštačeno. Kaže mi:

– Sve te teorije i vas i vaših kolega ništa ne vrede, ne znate vi koliko moj sin može da bude bezobrazan, uostalom, ja bijem samo kad neko zasluži, (na reč „neko“ uputi strelovit, brz pogled prema ženi), nisam ja kriv što Vlada zasluži svaki čas, (sada se široko smeje, valjda misli da je to veoma duhovita opaska), on kao da traži batine…

Jasno mi je da ovaj tata i ja govorimo različitim jezicima i da ćemo se teško razumeti. Takođe, znam da ono što nameravam da uradim nije nimalo profesionalno. Ipak, važnije mi je da se razumemo nego da budem profesionalna. Pitam ga:

– Koliko ste vi visoki i teški?

Gleda me zbunjeno. Navikao je da ima dominaciju uvek i svuda, nad svakom osobom, u bilo kom kontekstu. Ne prija mu da se oseća nesigurno, ni na trenutak.

– Što me to pitate?

– Zanima me. Ako nije tajna…

– 1.90cm i oko 100kg.

– A vaš sin?

– 115cm i oko 20kg. I dalje ne razumem zašto je to važno.

– Razmišljam koliko bi od vas trebalo da bude veći neki džin, u toj srazmeri koliko ste vi veći od svog sina. I zamislite, onda taj džin počne da vas udara? Baš me zanima šta ste to tako strašno mogli da uradite pa da to zaslužite? I to nije kraj, nego svaki čas zaslužite? I nije džin kriv, jer vi kao da tražite batine… Šta mislite?

Tišina. Shvatio je. U tom trenutku koji se čini dugim kao večnost, napetost u vazduhu je teška kao olovo. Ovaj tata i ja se gledamo u oči i ćutimo. On čeka da ja prva spustim pogled a meni ne pada na pamet da to uradim.

Izvor: Jelena Holcer

“Roditelji su me tukli i nisam traumatizovan”

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img