Ber Grils: Hvala tata, što si me naučio da mogu da istrajem!

Iznad svega, tata je želeo da nam bude dobar otac i bio je – najbolji. Za to sam strašno zahvalan, i uprkos tome što sam ga izgubio prerano, piše Ber Grils

ber grils knjigaBer Grils je čovek koji je oduvek tražio vrhunske izazove. Dok je odrastao na ostrvu Vajt, otac ga je u ranom uzrastu naučio da se penje i da jedri. Kao tinejdžer, nalazio je identitet i cilj kroz planinarenje i borilačke veštine, što je tog mladog pustolova dovelo do podnožja silnih Himalaja i jednog velemajstorskog kampa za trening u Japanu.

„Majka i otac su se upoznali kada je mama imala dvadeset jednu godinu a tata dvadeset devet. Veza im je bila prilično blesava, sa stalnim raskidima i pomirenjima, dok konačno nisu pobegli na Barbados i venčali se.

Njihov odnos je ostao pun ljubavi, mada je, po mnogo čemu, mama bila proizvod razvoda svojih roditelja. Imala je duboko ukorenjen strah od napuštanja, zbog čega se prema tati često ponašala previše zaštitnički.

Stoga je odlazak na penjanje ili na jedrenje za mene i tatu podrazumevao da moramo da se iskradamo. (Što smo, naravno, obojica obožavali.) Valjda je tako svaki izlazak bio misija. A dok sam bio mali, imali smo gomile takvih misija.

ber grils knjigaAli kako sam rastao i počeo da planiram vlastite izlete, ma koliko kratki bili, bio sam tužan što nisam stigao da više vremena provedem s tatom, samo nas dvojica. Naprosto znam koliko je voleo naše pustolovine, ali bio je rastrzan između mame i mene.

Po mnogo čemu tata nikada nije zaista odrastao. Zbog toga je i bio tako predivan otac, džentlmen i drug. Shodno tome, ni ja nikada nisam težio da prebrzo odrastem.

Usled toga što su ga strogo vaspitavali, u tati se rodila rešenost da postupa drugačije. Dok je njemu nedostajalo podrške i milovanja, on ih je Lari i meni pružao u izobilju.

Iznad svega, tata je želeo da nam bude dobar otac, i bio je – najbolji. Za to sam strašno zahvalan, i uprkos tome što sam ga izgubio prerano, kad sam imao dvadeset šest godina, istina je da nisam mogao imati bolju pripremu i obuku za život od onoga što mi je pružio kao primer.

Više od dvadeset godina bio je političar, i to odan, marljiv, običan poslanik; ali nikada nije dosegao više nivoe političke službe. Nikada se nije činilo da to zaista i želi.

Najviše je stremio da bude blizu porodici.

Nema sumnje da je voleo svoj posao, da se trudio da nešto promeni i poboljša ljudima život, ali njegove ambicije nisu bile nezajažljive, što je uobičajeno u politici, zbog čega nam je život bio neuporedivo bogatiji.

Valjda je njegova karijera bila da bude dobar tata.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img