Da, moguće je. Ja sam mama koja nikad nije kaznila ni udarila svoje dete

Zatvori su puni dece koja su odgajana uz kazne, batine i zastrašivanja i znali su da rade pogrešno. Deca odgajana bez kazni imaju mnogo veće šanse da izaberu pravi put iz nekoliko razloga:

pravila vaspitanja1. Više veruju roditeljima i njihovim savetima jer u njima vide razumevanje i jasnu želju da se napravi izbor koji je najbolji upravo za dete.

2. Imaju više samodiscipline, koju razvijaju svaki put kad im uz razumevanje njihovih osećanja postavimo jasne granice. Odluka da odustanu od svoje prvobitne želje i poslušaju roditelje je uvek još jedan stepenik ka izgradnji samodisciplinovanoh deteta. S druge strane, kažnjavana deca roditelje slušaju ne zato što žele, već zato što nemaju izbora. I to nema samodiscipline. A s treće strane popustljivo roditeljstvo ne podrazumeva postojanje bilo kakvih granica, pa se od dece ništa i ne traži i ne očekuje.

3. U stanju su da naprave pravi izbor zato što su naučili da upravljaju svojim osećanjima. Mogu da odole trenutnim impulsima koji bi ih inače izbacili iz koloseka.

Ali, šta ako ste već sve ovo pokušali? Pozitivno roditeljstvo, razumevanje za decu, smiren pristup, a deca opet ne žele da sarađuju? Dobro došli u klub! Kao da se meni to nikada nije desilo! Sva deca imaju dane kada jednostavno nisu u stanju da sve emocije drže pod kontrolom. Baš kao i mi, odrasli. Vaš pristup i empatija sigurno može pomoći deci da savladaju emotivni naboj i počnu da sarađuju. Ali, ponekad, deci je jednostavno potrebno da čujemo šta ih muči. I nekad, to ne mogu da kažu rečima, već vikom, suzama i histerijom. I nekad, to je sasvim u redu da dozvolite!

Izvor: Ahaparenting / Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

2 Komentara

  1. Mene su roditelji vaspitavali na slican nacin. Secam se da smo sestra i ja u visim razredima osnovne skole svaki dan spremale rucak i kucu. I sve je bilo cakum-pakum kad mama dodje kuci sa posla. Ali zato sto smo mi to ZELELE! Mama nikada,bas nikada nije trazila od nas bilo sta sem marljivog ucenja. A mi smo se radovale da mozemo da joj ulepsamo dan i pomognemo. Znaci trudile smo se i radile samo zato sto je to usrecivalo i nas i nju i celoj porodici je bilo lakse i lepse. A ne zato sto nam je to neko rekao ili naredio.
    Drugo, kod nas su sve pare stajale u fioci. Mogao je da uzme ko kada i koliko zeli. Ni sestra ni ja nikada nismo uzele ni dinara vise nego sto nam je bilo potrebno. Ne zato sto nismo smele,vec zato sto nismo zelele.
    Nasi roditelji su radili sve da budemo srecna porodica,a nas dve smo se prikljucile zajednickom cilju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img