Dajte im nož!

Stručnjaci smatraju da odlaganje upoznavanja dece sa alatima remeti njihov prirodan razvoj i guši radoznalost. Isto kao kad se navikavanje na nošu odlaže do polaska u školu.

Već sa 18 meseci, deca u Montesori jaslicama dobijaju u ruke nož za mazanje kako bi pravili sendviče. Zatim prelaze na seckanje mekanog voća kao što su banane. Na kraju, stižu i do nazubljenog noža. „Napredak je spor i nadgledan. Deci se polako pokazuje kako da uhvate dršku, gde da stave drugu ruku, kako da pridrže bananu,“ kaže En Peri, direktorka Seton Montesori instituta i škola čikaške oblasti.

Baratanje noževima samo je deo Montesori programa, ali odražava osnovnu filozofiju negovanja samostalnosti. Upravo onoga, što društvo kod dece guši.

Kako kaže Dejvid Lensi, antropolog i autor knjige „Antropologija detinjstva“, odrastanje je nekad bilo ispunjeno oruđima poput čekića, mačeta, grabulja, avana…

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img