Deca koju čuvaju bake i deke izložena 30% većem riziku od gojaznosti?

Nedavna američka istraživanja pokazala su da li bake i deke imaju uticaja na gojaznost svojih unuka.

„Neke bake i deke teraju unuke da jedu veće i češće obroke, a često im nude slatkiše i prženu hranu kao način iskazivanja svoje ljubavi“

Deca koju čuvaju bake i deke izložena su 30 posto većem riziku od razvoja gojaznosti, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Childhood Obesity. Autori istraživanja, naučnici sa Univerziteta Vašington u St. Luisu, do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali 23 istraživanja koja su sprovedena u Americi i osam drugih zemalja (od Velike Britanije do Kine i Japana). Glavni autor istraživanja docent Ruopeng An komentarisao je da su ga rezultati iznenadili najviše zato što su, bez obzira na različite kulture, bake i deke u svim zemljama jednako ‘slabi’ na svoje unuke.

I svi oni, naravno, svojim unucima žele ugoditi onako kako najbolje znaju, a jedan je od načina je da im udovolje u svemu njihovi unuci požele da jedu. Nučnici su svesni da bake i deke to čine iz najboljih namera, ne razmišljajući o posledicama koje uključuju loše prehrambene navike, fizičku neaktivnost i lošu percepciju o  zdravom načinu života.

„Neke bake i deke teraju unuke da jedu veće i češće obroke, a često im nude slatkiše i prženu hranu kao način iskazivanja svoje ljubavi“, rekao je An i dodao kako u nekim kulturama oni u znak svoje ljubavi unuke izuzimaju i od kućnih poslova, što je takođe jedan od oblika telesne aktivnosti.

An upozorava kako takav odnos prema hrani starijih generacija ima svoje korene u njihovoj mladosti.

„Mnoge bake i deke u detinjstvu su iskusile siromaštvo, pa te traume mogu preneti i na svoje unuke, koji se, za razliku od njih, bore s preteranim porcijama hrane „, rekao je An.

Izvor: Roditelji.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img