Dečaci koji odrastaju okruženi knjigama kasnije zarađuju više novca

Rezultati su pokazali kako jedna dodatna godina u učenju može, u proseku, povećati zaradu tokom odraslog života za 9%.

Deca koja su odrastala okružena knjigama imaju veće šanse da se obogate kada porastu u odnosu na decu koja su odrastala bez ili sa svega nekoliko knjiga. Ovo je pokazalo istraživanje ekonomista sa Univerziteta u Padovi.

Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo šest hiljada muškaraca u devet zemalja širom Evrope u periodu od 1020. do 1956. godine.

Istraživače je zanimalo da li su dečaci odrastali u kući sa manje od deset knjiga, sa jednim rafom sa knjigama, sa jednom policom do sto knjiga, dve police ili sa više od dve police.

Rezultati su pokazali kako jedna dodatna godina u učenju može, u proseku, povećati zaradu tokom odraslog života za 9%. Međutim, velike razlike se javljaju u zavisnosti da li je dečak odrastao okružen knjigama ili nije.

Dečaci koji su odrastali u domaćinstvima koja su imala manje od jedne police knjiga dodatnom godinom obrazovanja povećavaju svoje prihode za svega 5%. Oni koji su odrastali okruženi sa mnogo knjiga dodatnom godinom školovanja svoju zaradu mogu da povećaju i do 21%.

Faktori kao što su to da li je otac deteta fizički radnik ili obavlja kancelarijski posao ili da li kuća u kojoj žive ima tekuću vodu, ne utiču na rezultate istraživanja. Međutim, dečaci okruženi sa više knjiga imaju veće šanse da njihov prvi posao bude upravo onaj u kancelariji.

Utvrđeno je i da su oni koji su odrastali okruženi sa više knjiga, za razliku od dečaka koji su odrastali sa manje, spremniji da napuste svoj zavičaj i odu u gradove koji im pružaju veće mogućnosti.

Ekonomisti su brojnim teorijama pokušali da objasne ove rezultate.

„Možda knjige ohrabruju decu da čitaju više, a čitanje utiče na njihove sposobnosti učenja u školi. Alternativno objašnjene je da su domovi sa više knjige pokazatelj boljih društveno-ekonomskih uslova.“

Broj knjiga u kuću deteta može jasno predvideti rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Ovo možda ukazuje da su domovi koji ohrabruju razmišljanje i razvijanje društveno-emocionalnih sposobnosti od velikog značaja za ekonomski uspeh u životu.

Knjige mogu da podstaknu radoznalost i ambiciju kod dece, ali su takođe i pokazatelj domova u kojima se deca podstiču učenje ili koja već u startu imaju veće prihode.

Izvor: Bookvar

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img