Dr Zoran Milivojević: Roditeljska dezorijentacija i sindrom nemoćnog roditelja

Kako dete odrasta nemoćni roditelj počinje da shvata da postoji vaspitni problem koji raste zajedno sa detetom i razvojem njegove ličnosti. Sve to dovodi do još većeg osećanja krivice i stalnog pitanja: „Gde sam pogrešio?”, „Gde sam pogrešila?”

Roditeljska dezorijentacija

Zadatak svakog dobrog roditelja jeste da svoje dete pripremi za samostalni život u društvu. Da bi ostvario taj zadatak, roditelj ima na raspolaganju osamnaest godina koliko je potrebno da dete dosegne punoletstvo. Tokom tog perioda roditelji upućuju detetu poruke kojim ga uče i pomažu mu da izgradi predstave o sebi, drugima i svetu. Taj sistem predstava, ideja i vrednosti jeste neka vrsta osnovne mape koja će kasnije detetu služiti za orijentaciju u životu.

Da bi roditelj zaista mogao da pomogne detetu da postane prilagođeno budućoj zajednici i da u njoj dobro i uspešno funkcioniše, roditelj mora da zna kakvo će da bude društvo budućnosti u kojem će da živi njegovo dete. Ta pretpostavka danas, nažalost, nije ispunjena: savremeni roditelji ne mogu da znaju kako će izgledati zajednica ili društvo za 15 ili 20 godina. Oni mogu samo da pretpostavljaju, a te pretpostavke mogu da budu sasvim pogrešne. Iz tog razloga njihova raznorazna uputstva za život i saveti, iako sasvim dobronamerni, mogu da budu kontraproduktivni. Umesto da odrasli sin ili kćerka koji prate životna uputstva i vrednosti svojih roditelja, imaju korist od toga, postoji veliki rizik da od toga nemaju korist ili da, čak, imaju štetu.

Glavni razlog za to što su savremeni roditelji izgubili sposobnost da svojoj deci budu neka vrsta pripremnog vodiča za život jeste u onome što se naziva „ubrzanje istorije”. Taj pojam se odnosi na činjenicu da je u savremenom svetu toliki broj novosti, inovacija i korisnih promena, od nauke, preko tehnologije do raznih ljudskih delatnosti, da ljudski um nije u stanju da asimilira toliku količinu novosti. Ta ogromna količina malih promena dovodi do sve bržeg i bržeg menjanja savremene civilizacije, do ubrzanja gotovo svega. Na primer, mnogi roditelji su rođeni i živeli su u socijalizmu, danas žive u kapitalizmu; živeli su bez računara i mobilnih telefona, a danas je veoma teško da se zamisli život u savremenom društvu bez tih dodataka našim čulima. Zato postoji opasnost da roditeljske poruke koje su u pedagoškom smislu bile funkcionalne u jednom društvenom kontekstu, postanu disfunkcionalne u drugom.

Roditelji su, s druge strane, u obavezi da svoje životne vrednosti prenesu svojoj deci. Kada bi svi roditelji to činili, tada bi buduća zajednica više ličila na ovu zajednicu koju poznajemo. Roditelji su „uklješteni” između tendencije da deci prenose svoje vrednosti i svesti o tome da ne znaju tačno u kakvom će svetu živeti njihova deca. Zato je potrebno da nađu ravnotežu i da deci prenose one vrednosti koje imaju univerzalnu vrednost, jer možemo da očekujemo da će upravo te vrednosti biti one koje će postojati u društvu budućnosti.

Sindrom nemoćnog roditelja

Iako je ljubav temeljno obeležje odnosa roditelja prema detetu, naivno je očekivati da će ovaj odnos uvek biti idiličan, pun razumevanja, kreativnosti, igre i zadovoljstva. Razlog je ugrađeni, arhetipski sukob detetovih i roditeljevih želja – primalni sukob deteta i roditelja. To je sukob onoga što dete želi da radi i onoga što roditelj želi da dete radi. Ovaj sukob dve volje posledica je sudara bioloških nagona koji upravljaju detetom i pravila ljudskog društva koje nameće roditelj.

Kako je cilj dobrog roditelja da pripremi dete za samostalni život u ljudskom društvu, on mora da ga socijalizuje – da mu pomogne da usvoji osnovna društvena pravila. Socijalizacija počinje neizbežnim sukobima oko usvajanja porodičnih pravila.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Dario Rosi: Šta li ti neki misle o meni ako stvarno sve prisluškuju?

Volim da verujem kako nikada nisam bio prisluškivan ili ozvučen. Dobro, osim ono jednom 1979/80. uz još desetak maloletnika i to u sred jedne obrazovne ustanove

Letovanje za odlikaše – 131 učenik iz Pećinaca na odmoru u Herceg Novom

Opština Pećinci je najboljim učenicima i učenicima sportistima sa teritorije ove opštine obezbedila besplatno letovanje u Herceg Novom, a ove godine je nagrađen 131 učenik

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Pratite nas

KOMENTARI

6 COMMENTS

  1. Znaci da treba da ignorisemo decija losa osecanja. Najbolje da postanu bezosecajna ili da losa osecanja potiskuju u sebe a ispoljavaju samo lepa, poslusnicka! Po autoru nije ni dobro da deca ispoljavaju ni srecu jer je po njegovom sreca deteta odraz nediscipline!! Najbolje da budu poslusnici bez komentara i kritickog misljenja i radoznalosti!

    • Sam citat:
      “Da bi nemoćni roditelj ponovo stekao moć, treba da prestane da gleda u detetova osećanja i da počne da gleda u svoj cilj. “. kako mozemo da zanemarimodecija osecanja. to znaci da ne nemamo komunikaciju i da ne razgovaramo sa decom. kako takva deca mogu da imaju emoatiju! a cilj moze da buid kao i brke 30-godina u nemackoj!!

  2. Neki ovde nisu razumeli tekst. Ne treba zanemarivati decja osecanja. Ima nacina detetu objasniti i smiriti ga ako treba, ali deca znaju da manipulisu roditeljima. Svaki put kad nije po njihovom krenu da prave tuzne face i da placu i bas je to situacija u kojoj se jasno vidi da li je roditelj mocan ili nemocan. Mocan roditelj zna da umiri dete i objasni mu, koliko je moguce, zasto ne moze, npr. da se igra udzbenikom iz matematike svoje starije sestre. Neophodno je ne dopustiti detetu da istera svoje, inace… Pa znamo koji je naziv za ljude koji ne postuju tudje stvari i osecanja. Bolje je da dete bude tuzno neko vreme nego da izraste u siledziju. Uostalom, poznajete li nekoga ko je stalno, neprestano srecan? Ni vase dete nece biti, pa ga zato pripremite za zivot, umesto da puzite pred njim. To ne treba da radi niko, a pogotovo ne roditelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img