Nije tačno da više nema dobre dece!

Primećujući loše, šaljemo jednu, jasnu poruku – ako želite da budete primećeni, činite loše stvari, budite grubi i nevaspitani, zaboravite na empatiju i ljudskost.

„Ova današnja deca, pa to je strašno!”

„Generacije su sve gore i gore!”

„Sve je manje dobre dece, sve je to razmaženo i raspušteno!”

Eh, da mi je da sam dobila dinar svaki put kad sam nešto slično čula i pročitala, sad bih bila milioner. Samo, ima jedan problem. To nije sasvim tačno. Nedavno sam se uselila u novu zgradu i dobila nove komšije. Vraćajući se iz šetnje sa decom, zastala sam kratko ispred ulaza i razgovarala telefonom. Iz zgrade je izašao komšija, dečak od 10 godina, video me sa kolicima i stao pored mene. Završila sam razgovor i pitala ga zbunjeno da li je nešto hteo. Odgovorio je: „Ne, samo sam sačekao da završite da pitam da li vam treba pomoć.” Dečak od deset godina. Koliko je samo truda uloženo u njegovo vaspitanje? Nije se sigurno sa tim manirima rodio. Znate li šta to govori? Nije do dece – do NAS JE. Svako dete se može vaspitati da bude učtivo, uviđavno i ljubazno. Ali ne ume svaki roditelj da vaspitava.

Da, mi smo skloni tome da vidimo samo ono manje lepo, ono što odskače, što smeta

Nedavno sam na jednom blogu pročitala priču o ženi koja je par sati nakon porođaja prvi put u ruke uzela svoje dugo očekivano čedo. Sestru koja joj je dete donela upitala je: „Hoće li joj se ove bele bubuljice povući?” „Zar je to sve što vidite na svom detetu?”, upitala je sestra hladno. Da, mi smo skloni tome da vidimo samo ono manje lepo, ono što odskače, što smeta. Ako vidite gomilu dobre dece i jedno koje ide i razbija, ruši, lomi – nećete posvetiti ni gram pažnje ovoj dobroj, već ćete se potpuno usmeriti na malog huligana.

Deca huligani postoje. To nije sporno. Ali njih je manje, mnogo manje nego dobre dece. Sve to što rade zapravo je očajnička želja za pažnjom. Bilo kakvom. I dok je sva pažnja usmerena na njih, dok jedno ili dvoje dece u svakom razredu predstavljaju glavobolju za nastavnike i roditelje, tu je onih 20 koje niko ne primećuje, koji ne mogu da dođu na red.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img