Starac Porfirije učiteljima: Autoritet kod dece stiče se ljubavlju!

Najveću pažnju poklanjajte svom sopstvenom obrazovanju i sazrevanju da biste bili spremni da pružite deci pravo znanje.

Ljubav iziskuje žrtvu, a često zahteva i da se žrtvuje mnogo vremena. Najveću pažnju poklanjajte svom sopstvenom obrazovanju i sazrevanju da biste bili spremni da pružite deci pravo znanje. Budite spremni i sve što im govorite, govorite sa ljubavlju, a pre svega sa radošću. Pokazujte im svu svoju ljubav, pri čemu treba da znate šta hoćete i šta govorite. Uz to je potrebna i veština ponašanja prema deci. U vezi s tim, čuo sam u svoje vreme nešto zanimljivo i duhovito. Pazite, dakle!

Neki učitelj, inače zadovoljan svojim đacima, patio je zbog nestašluka jednog učenika i hteo je da ga izbaci iz škole. U međuvremenu je stigao novi učitelj i preuzeo taj razred. O konkretnom nemirnom učeniku dobio je na vreme odgovarajuća obaveštenja. Novi učitelj, saznavši, između ostalog, da taj đak strasno voli vožnju biciklom, čim je sutradan ušao u razred, rekao je:

– Deco, imam jednu muku: stanujem daleko, a kada dugo hodam, bole me noge. Hteo bih da koristim bicikl, ali ne umem da ga vozim. Ima li nekoga među vama ko može da me nauči?

Odmah skoči nestašni đak.

– Ja ću te naučiti!

– Znaš?

– Jeste, znam.

Od tada su postali vrlo dobri prijatelji. Čak se stari učitelj ražalostio gledajući to. Osetio je da sam nije bio sposoban da se nametne učeniku kao autoritet.

 

Starac Porfirije Kavsokalivit, „O vaspitavanju dece“
Izvor: Pravoslavni odgovor

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Od Biblije preko nauke zdrava porodica i partnerski odnosi su prioritet

O tome da je finansijska nesamostalnost odrasle žene teška i ponižavajuća, o umisljenosti da samo majka u sebi ima ljubav i da detetu samo majka treba... su takođe vrlo opterećujuće za mlade mame.

“Mučimo generacije dece da bismo svi zadržali svoja radna mesta”

Naša deca koja odu u inostranstvo procvetaju u drugim sistemima gde se uči samo ono što je važno, a ne sve što postoji u toj struci

Da li nastavnici i dalje vole svoj posao

"Ovaj posao ne treba da radi, niti može da ga radi, niko ko ga ne voli. To mogu da vam kažem pouzdano, jer krajem godine idem u penziju, i nikada, nijednom mi se nije desilo da poželim da odem."

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img