Super-dadilja Džo Frost: Kako da postanete samouvereni roditelji?

Zapamtite da svaki roditelj mora da uči kroz praksu. Srećom, iako bebe deluju krhko i ranjivo, one su prilično čvrsta i žilava stvorenja.

Zabrinuti budući roditelji često me pitaju: „Kako možemo znati da li sve radimo kako treba kada nikada ranije nismo imali bebu?“ Moj odgovor uvek glasi: „Ne možete da znate i to je sasvim u redu.“ To ćete otkriti u hodu, učeći kroz praksu! Shvatićete da će vaša bebica, ako joj na vreme ne promenite pelenu, postati nervozna i početi da plače pa sledećeg puta nećete toliko oklevati.

Bez obzira na to da li vam je ovo prvo ili peto dete, pred vama je jedinstveno emocionalno putovanje. Kao što bilo koji roditelj koji ima više od jednog deteta može da posvedoči, nema dve iste bebe na svetu, baš kao ni dve iste prve godine. Možete odmah biti preplavljeni roditeljskom ljubavlju ili vam može trebati neko vreme da se vežete za svoje novorođenče. Možda ćete zapasti u postporođajnu depresiju ili ćete projezditi kroz hormonske promene. Možda ćete se osećati iscrpljeno i obeshrabreno ili ćete biti puni radosti i spokojstva – ili pomalo od svega, u bilo kom danu. Kada razgovarate s drugim roditeljima i kada od njih čujete izjave u stilu: „Sada možete da zaboravite na seks“, ili: „Kuća će vam
izgledati kao da je na nju pala atomska bomba“, imajte u vidu da oni govore o vlastitim iskustvima. Ne dozvolite da vam se tuđa očekivanja ispreče na putu. Postarajte se da vaše iskustvo bude upravo to: samo vaše jedinstveno iskustvo.

Kako da izađete na kraj sa dečjim prkosom

Jednako je važno da unapred shvatite kako nećete podjednako uživati u svim deonicama tog putovanja, i to je u redu. Svaki stadijum od prvog do dvanaestog meseca predstavljaće priču za sebe i zahtevaće drugačije veštine. Neki roditelji najviše vole onaj nežni početni stadijum kada po ceo dan mogu da se maze sa svojim novorođenčetom, dok drugi jedva čekaju da pređu na aktivniju fazu. I ovde treba prihvatiti svoja osećanja i razumeti da je to sasvim normalno.

Neki roditelji su puni samopouzdanja: njima čuvanje novorođenčeta ne pada ništa teže od brze šetnje po parku. S druge strane, ima i roditelja koji su preplašeni svojom novom ulogom jer ne znaju šta treba da očekuju i brinu se kako će se uhvatiti u koštac s tako ozbiljnim izazovom. Ako pripadate prvoj kategoriji, to je pravi dar za vašeg partnera jer je samopouzdanje zarazno, ali ako ste kojim slučajem ranjivi i ušeprtljani, ne budite previše strogi prema sebi.

„Zapamtite da svaki roditelj mora da uči kroz praksu. Srećom, iako bebe deluju krhko i ranjivo, one su prilično čvrsta i žilava stvorenja.“

Zabrinuti budući roditelji često me pitaju: „Kako možemo znati da li sve radimo kako treba kada nikada ranije nismo imali bebu?“ Moj odgovor uvek glasi: „Ne možete da znate i to je sasvim u redu.“ To ćete otkriti u hodu, učeći kroz praksu! Shvatićete da će vaša bebica, ako joj na vreme ne promenite pelenu, postati nervozna i početi da plače pa sledećeg puta nećete toliko oklevati. Naučićete da protumačite kako se vaša beba oseća po njenom izrazu lica ili zvucima koje ispušta. Na primer, ako beba plače na određeni način, po tome ćete zaključiti da je još gladna. Kako se vaša roditeljska intuicija bude razvijala, vaša beba će moći da vam saopšti sve više poruka.

Zapamtite da svaki roditelj mora da uči kroz praksu. Srećom, iako bebe deluju krhko i ranjivo, one su prilično čvrsta i žilava stvorenja. Naravno, postoji nekoliko pravila kojih apsolutno morate da se pridržavate, na primer: da im obavezno podupirete vrat, da ih stavljate da spavaju na leđima i da ih ne izlažete suncu; ali ako slučajno svojoj bebici ne pričvrstite dobro pelenu, ako joj naopako obučete džemperčić ili zaboravite da je stavite da podrigne nakon hranjenja, zbog toga sigurno neće nastupiti smak sveta. Ona će vam uskoro staviti do znanja u čemu ste omanuli pa ćete ispraviti grešku!

Što više rutine, to bolje za dete

Primetila sam još jedan zanimljiv detalj, pogotovo kada je reč o očevima: što se tata više trudi da pažljivije drži bebu, ona sve više plače jer oseća njegovu nesigurnost. Bebe upijaju našu energiju jer imaju šesto čulo. Zbog toga u ovoj knjizi toliko ističem samopouzdanje. Ako odišete čvrstinom i samouverenošću dok podižete bebu, obavezno joj podupirući glavicu i vrat (kasnije ćete naučiti kako se to radi), beba će osetiti da ste dorasli tom zadatku i biće mirna kao bubica.

Pa ipak, za roditelje koji nemaju nikakvog iskustva postizanje takve mirnoće i samopouzdanja predstavlja veliki izazov. Ako strahujete da niste dorasli izazovu, postaćete nervozni pa će vam popustiti pažnja. Zato zapamtite ključno pravilo: lagano, što laganije, nežno, što nežnije.

U nastavku: Razvijanje samopouzdanja

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img