Tata, jesam li ja MVP?

Sigurna sam da svakom roditelju njegovo dete jeste MVP, ali nije dovoljno da volimo, vidimo i kažemo, moramo to da pokažemo.

Piše: Marijana Vesović Dželebdžić, psihoterapeut

Svi znamo veličinu Jokićevog uspeha. Na momenat sad zastanimo da osetimo tu veličanstvenost slavlja, pompeznosti i obožavanja jednog MVP-a na kraju utakmice. Pogledajmo ljude u publici, koliko uzbuđenja vidimo! Zamislimo kako je Jokiću dok prima zasluge za ovo što radi. Mnoštvo zvučnih i vizuelnih stimulusa, dugi aplauz, konfete… mnogima od nas bi bilo preplavljujuće da se nađemo usred toga.

Na tom mestu on stoji sa ćerkicom koja je mala i koja ne razume titulu i značaj toga što njen tata daje profesionalnoj zajednici i publici. Stoga ne može u njemu da uživa na isti način kao tata.

Ali može u konfetama. 🙂 One su šarene, lepršave i mnogo su zanimljive. Ako pruži ruku, moći će da ih dodirne i oseti kako lepršaju oko njenih prstića. 🙂

Utom se Jokić okreće ka njoj, poljubi je i vidi njeno interesovanje za konfete. To ga sigurno poraduje, što mu je dete zaigrano i što joj je lepo. Ali ne ostaje samo na primećivanju – on kreće za njom. Podiže ruku da i on dodirne konfete. Da bude sa njom u njenoj igri, istovremeno stojeći u svojoj. Sve se dešava u trenutku.

Ovo prisustvo roditelja i validacija detetovog pokreta mesto je na kom raste detetova svesnost o ličnoj vrednosti.

Tu vrednost svi imamo, ali je nismo svi ugradili u svesnost o sebi i svom identitetu. Sigurno su mnogi ovde sreli osobe kojima osećaj lične vrednosti zavisi od spoljne potvrde, pa stalno brinu o tome šta će drugi o njima misliti. Kako bi konačno u tom pogledu onog drugog sreli to prepoznavanje svoje unutrašnje lepote i potvrdu koja nam treba od prvih dana.

Ako si roditelj, pozivam te da u svojoj životnoj dinamici zastaneš i pridružiš se svom detetu, nakratko bar. I trenutak je dovoljan, i pogled, jedan pokret rukom za onim za čim je rukica tvog deteta krenula. Taj trenutak potvrđuje detetu da je tebi (kasnije i sebi) ono vredno. Da je ono tvoj MVP.

Sigurna sam da svakom roditelju njegovo dete jeste MVP, ali nije dovoljno da volimo, vidimo i kažemo, moramo to da pokažemo – ne samo kroz svakodnevnu brigu o detetovim potrebama, već i kroz BIVANJE sa detetom na mestima koja su njemu važna i ka kojima ide njegova energija (kao što su konfete Jokićevoj ćerkici).

Izvor: Psihoterapija verte

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img