Tri porodične igre za razvijanje kritičkog mišljenja

Evo nekoliko načina za razvijanje kritičkog mišljenja tokom lenstvovanja u hladovini, duge vožnje ka moru, dreždanja na granici, gradskog gluvarenja, uživanja na selu – za svaku priliku.

Priredila: Vesna Smiljanić Rangelov

Kritičko mišljenje je veoma važno. Pruža mogućnost da se informacija analizira i na osnovu toga donesu sopstveni zaključci. Odnosno pomaže nam da donosimo ispravne odluke. Za odrasle je to veoma važno budući da smo svakim danom izloženi sve većem broju svakoraznih, dakle i lažnih, informacija.

Za sticanje ove veštine nije potrebno da dete pohađa najmoderniji mogući kurs, na drugom kraju grada, koji garantuje uspeh i ima odličnu ponudu cena-kvalitet. Dovoljno je da se u vreme koje provodite zajedno poigrate s detetom (još bolje s decom) i svi zajedno zabavite.

Evo nekoliko načina za razvijanje kritičkog mišljenja tokom lenstvovanja u hladovini, duge vožnje ka moru, dreždanja na granici, gradskog gluvarenja, uživanja na selu – za svaku priliku.

  1. Korisno ili štetno

Uzmemo neku prirodnu pojavu ili situaciju i nabrajamo zašto je korisna a zašto bi mogla biti ili već jeste štetna.

Sa decom u višim razredima osnovne škole može se odabrati tema za diskusiju, npr. vladavina neke istorijske ličnosti.

Sa mlađom decom razgovaramo o nekoj prirodnoj pojavi. Recimo po čemu je sneg dobar (koristan) a po čemu može da bude loš (da donese neprilike).

Čemu ovo služi?

Vežbamo sposobnost da se situacija sagleda sa više strana, da se analizira. Takođe, svoje znanje potkrepljujemo zaključcima.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img