Vukle decu da ih oduzmu od bake: Kako je rešen slučaj iz Blaca koji je potresao Srbiju

Socijalne radnice iz Blaca, koje su pred kamerama vukle dvoje dece, dobile su zabranu obavljanja posla u toj oblasti u trajanju od šest, odnosno tri meseca.

Etički odbor Komore socijalne zaštite doneo je odluku da se bivšoj direktorki Centra za socijalni rad u Blacu, Ivani P., zabrani obavljanje poslova iz oblasti socijalne zaštite u trajanju od šest meseci.

Ivana P. u martu je sa saradnicama pokušala fizički da odvoji maloletne unuke od bake Ljiljane D. iz sela nadomak Blaca. Snimak „otimanja“ oko dece obišao je internet brzinom munje a javnost je burno odreagovala.

I Ljiljana M., psihološkinja koja je kao radnica Centra učestvovala u incidentu, dobila je zabranu obavljanja poslova socijalne zaštite u trajanju od tri meseca, piše „Kurir“.

Deca, dečak od 14 i devojčica od deset godina, na staranje su nakon smrti majke dodeljeni baki po majci. Međutim, ona ih je isterala jer otac nije plaćao što ih čuva. On je u međuvremenu zasnovao novu porodicu, i povremeno dolazio pijan i maltretirao ih.

Otac ih je odveo kod svoje majke Ljiljane D., gde su živela dve godine pre nego što se dogodio skandal sa radnicama Centra za socijalni rad.

„Niko nije došao da ih obiđe, da ih pita da li imaju hleba ili drva. Samo je komšinica dolazila. Ljudi nam pomažu iz svih krajeva, pomažu mi komšije, obilaze nas i po dva, tri puta dnevno, ali deca su preplašena i bilo koji auto da prođe odmah sklanjaju zavesu i gledaju. Vrata su i dalje zablokirana, ne smeju da izađu u dvorište da se igraju. Oni su veliki već sve znaju“, ispričala je baka Ljilja.

Deca su vraćena baki Ljiljani D. na staranje, a slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti. Interese bake i dece besplatno je zastupala jedna advokatska kancelarija iz Novog Sada, dok su mališani dobili i mesečnu stipendiju.

Izvor: Mondo

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img