Kako vaspitavaju Rusi?

Dok naša deca bulje u ekran i poziraju u ”full” modnoj kombinaciji za instagram (koju naravno ne smeju da isprljaju) njihova deca se veselo igraju na drveću.

Živim u primorskom mestu gde ima puno Rusa. Zaista puno! Kada idem ulicom vise čujem ruski jezik nego naš. Nisam nikad bila nesto preterano odusevljena njima jer znaju da budu bahati ali primetila sam jedan stil vaspitanja veoma specifičan za njih koji mi se sviđa i zbog kog ih poštujem.

Ovih par stavki sam primetila kod bukvalnog svakog Rusa i to je nešto što im je svima zajedničko.

1. ODLIČNO PODNOSE HLADNOĆU. Nisam ništa spektakularno otkrila, to je već svima poznato ali prosto moram da spomenem. Jednostavno, takav su narod, iz takvog podneblja dolaze i uvek se začudimo kad ih vidimo sa bebama u moru kako se kupaju a mi u duksevima napolju. Oni od marta kupaju bebe na terasama, to je čeličenje organizma i to njima nije ništa jer znamo da se oni i na snegu kupaju!

2. ZDRAV DORUČAK. Svako, ali svako jutro za doručak se jede kaša. Ne znam kakva je tačno kaša u pitanju ali jedna Ruskinja mi je rekla da je kod njih takav običaj. I odrasli i deca svako jutro jedu kašu.

3. AKTIVNI SU. Čak i jako malo dete ćete videti na nekim točkovima. Rolšue, bicikli, trotineti, skejt- bordovi…samo da se kotrlja. I vrlo su spretni. Cele dane provode u igri, bave se sportom, penju se na drveće. Svako dete koje sam u zadnje vreme videla na drvetu je bilo rusko. Svako!

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Prestanite da pišete klišee. Živim u Rusiji i uopšte nije tako , po kakvim to obrazcima.
    I kod njih još od predškolskog uzrasta drže smartfon i bulje u ekran neprekidno a pertle ne umeju da svežu.Svuda je to postalo manje više isto sa izuzecima.
    I zašto vam je samo naziv sajta na ćirilici,a ceo sadržaj na latinici?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img