28 saveta roditeljima i nastavnicima za rad sa decom koja teško održavaju pažnju

Saveti za rad sa decom koja imaju dijagnostifikovan hiperkinetski sindrom ili samo poteškoće da sede mirno, usmere i održe pažnju.

U svom radu susrećem se sa sve većim brojem dece kojima je teško da održe fokus pažnje i isprate školsko gradivo. Povremeno dobijam pozive i od stručnog osoblja u školi, koje se žali da je sve pokušalo ali ni na koji nači ne uspeva da „natera“ dete da prati gradivo. Bilo da govorimo o deci koji imaju dijagnostifikovan hiperkinetski sindrom ili samo poteškoće da sede mirno, usmere i održe pažnju, u daljem tekstu trudiću se da ponudim korisne i praktične savete za nastvanike i roditelje u radu sa decom. Bitno je znati sledeće:

Kako da podstičete i trenirate koncentraciju i fokus pažnje kod deteta

– Dete ne ume da selektuje bitne od nebitnih informacija (zato je važno naglasiti i eksplicno reći detetu: „Ovo je sad bitno, obrati pažnju!“). Dobro je napraviti neki slogan, koji će biti vaš interni sporazum sa detetom, da kad ga kažete dete zna da treba da sluša.

– Kada su zadaci komplikovani (sadrže više instrukcija) bitno je da se instrukcije rasčlane i da se detetu razlože koraci (dakle, reći detetu šta prvo treba da uradi, šta radi nakon toga itd.). U protivnom verovatno je da će dete odlagati rađenje takvih zadataka.

Neodoljivi pundravci: Deca nestalne pažnje

– Nekada je potrebno više ponavljanja u da bi dete upamtilo (potebno je strpljenje).

– Slušanje je otežano jer fokus pažnje opadne. Zato je potrebno da nastavnik daje kratke i jasne naloge. Dakle jednostavne rečenice i direktne poruke. Npr: „Uzmi knjigu. Otvori xy stranu. Pogledaj pod brojem tri …“ , umesto: „Kada otvorite knjigu videćete na xy strani je xy vežbanje, popunite…“

– Ukoliko nastavnik izloži ceo plan i program za taj čas na početku časa, velika verovatnoća je da će dete zaboraviti šta sve treba da uradi. Zato mu dajte sledeći zadatak tek kad uradi prethodni.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img