Koristite disciplinu koja vaše dete uči nečemu

Ako ga nikad niste učili kako da komunicira na zdrav način ili kako da bezbedno upravlja svoj besom, dete će i dalje imati problem, uprkos svim posledicama koje mu vi odredite.

Endi je živeo sa svojom decom i njihovo troje dece. Mnogo je radio da bi njegova žena mogla da bude domaćica. Iako je bio iscrpljen zbog fizički zahtevnog posla, kada bi folazio uveče kući, znao je da je njegovoj ženi potrebna pauza. Zato se uveče igrao sa decom, kupao ih je i čitao im je.

Krenuo je na savetovanje zato što je njegov najstariji sin imao bihejvioralnih problema i hteo je da dozna kako da mu pomogne. Bilo mu je važno da uradi sve što može kako bi mu bio najbolji mogući otac.

Radila sam s njim samo nekoliko nedelja kada je izrazio pojačano frustraciju zbog sinovljevog ponašanja. Nijedna od njegovih disciplinskih mera nije delovala. Rekao je: „Baš ove nedelje sam mu dva sata pridikovao o tome zašto mora da pokaže više poštovanja svojoj majci. Kada sam završio pitao sam ga šta je naučio. Rekao je: ‘Naučio sam da ti vena pulsira na čelu kada se naljutiš.’

Kada dajete svojoj deci posledice koje nisu primerene njihovom razvoju – kao što je držanje dvosatnog predavanja osmogodišnjaku – ona neće čuti ono što imate da kažete. Slično, kada određujete stroge kazne, dete može se fokusirati samo na svoj bes prema vama, a ne na grešku koju je napravilo.

Foto: Freepik

Koristite disciplinske alate koji će naučiti vaše dete da sledeći put pravi bolje izbore. Umesto da pljusnete svoje dete što je udarilo brata, gledajte njegov prestup kao priliku da ga naučite nečem novom. Odlazak u tajmaut može da ga nauči kako da se umiri kada je uzrujano. Nadoknada, kao što je pozajmljivanje bratu omiljene igračke na dvadeset četiri sata, može da ga nauči kako da se pomiri s drugom osobom.

Pitajte svoje dete: „Šta bi sledeći put mogao da uradiš umesto da udariš svog brata?“ Ili „Šta može da ti pomogne da budeš strpljiv kada čekaš na svoj red?“ Postarajte se da vaše dete ima veštine koje su mu potrebne da bolje upravlja svojim ponašanjem. Ako ga nikad niste učili kako da komunicira na zdrav način ili kako da bezbedno upravlja svoj besom, dete će i dalje imati problem, uprkos svim posledicama koje mu vi odredite.

Izvor: knjiga „13 pravila mentalno jakih roditelja“ – Ejmi Morin

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img