Montesori u kuhinji: Sa prvim koracima – prvi kuhinjski poslovi!

Klinci koji odrastaju po načelima Montesori pedagogije plene svojom samostalnošću. Oni samostalno jedu, postavljaju sto i sklanjaju za sobom, peru sudove i čiste kuhinju.

montesori metod u kuhinji

Piše: Jovana Papan

marija montesoriMarija Montesori bila je italijanska lekarka koja je svoj život posvetila pedagogiji, i čije vaspitne metode se danas primenjuju u celom svetu. Među prvima je posmatrala dete na drugačiji način – kao vrednu i jedinstvenu individuu, koja se razvija u skladu sa prirodnim zakonitostima i kojoj treba obezbediti najbolju i najtopliju sredinu i negu radi optimalnog fizičkog i psihičkog razvoja.

Živeti u skladu sa načelima pedagogije Marije Montesori znači dozvoliti detetu da od najranijeg uzrasta svakodnevno učestvuje u praktičnim aktivnostima u porodici. Montesori pedagogija podstiče detetov osećaj nezavisnosti, a kako bi negovali i podsticali samostalnost, roditelji dete treba da što ranije prepuste detetu da se samo hrani, oblači, brine o svojim stvarima. Već od godinu dana ono može da se uključi u sitne kućne poslove, recimo da se nauči da baci otpatke u kantu za smeće, a od treće godine i da samo opere neki sud koji nije težak i lako lomljiv. Tako se pomaže razvoju motorike i radnih navika.

Detetu se prvo kaže šta će se raditi, pokaže mu se polako i tako da jasno vidi kako se nešto radi (na primer, kako se korpica sa hlebom nosi i stavlja na sto) i onda se pusti da to uvežbava. Detetu treba dati do znanja da svaki predmet ima svoje mesto i da nakon korišćenja treba da ga vrati na mesto.

U kuhinji, detesamostalno jede čim pokaže interesovanje za to, u ruke mu se daje pribor od prvih dana i ono polako vežba da koristi viljušku, kašiku i nož (ne oštar) od najranijeg uzrasta.

Marija Montesori smatrala je da dete od rođenja do šeste godine poseduje „upijajući um“ te da se prozor interesovanja za neku aktivnost kod deteta sam otvara u određenom trenutku tokom detinjstva i da to treba iskoristiti, a nikako ne dozvoliti da se zbog nas zatvori. Zbog toga nemojte odbijati detetovu pomoć u kuhinji, koliko god vam ona nekad otežavala pripremanje ručka ili vas usporavala. Dete koje ima dve godine, i želi da izvadi oprane sudove iz mašine, možda će slučajno razbiti tanjir, ali će dobrobit biti daleko veća od tog gubitka. Ono gradi samopouzdanje, uživa u radu i savladavakorisnu veštinu. Doživljava sebe kao deo porodice koji doprinosi opštem dobru. Oterajte ga iz kuhinje i imaćete ljutito i nesigurno dete čije ponašanje će vam zadavati muke.

Klinci koji odrastaju po načelima Montesori pedagogije plene svojom samostalnošću. Oni samostalno jedu, postavljaju sto i sklanjaju za sobom, peru sudove i čiste kuhinju.Svesni su da ne žive u hotelu, da uživanje u jelu neminovno podrazumeva i one korake koji omogućavaju da se ručak nađe na stolu, kao i one posle jela, kadakuhinju i trpezariju treba vratiti u prvobitno stanje.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img