Pet naučno dokazanih koristi porodičnih obroka

Koristi porodičnog obroka i razlozi zbog kojih eksperti kažu da je to jedno od najmoćnijih sredstava koje roditelji treba da koriste da bi podizali zdravu, srećnu i uspešnu decu.

Moć zajedničkih porodičnih obroka

Svi volimo ideju porodične večere uz razgovor o provedenom danu. Međutim, sa današnjim zgusnutim rasporedima, teško je naći vremena za to. Evo u čemu je stvar: porodične večere nisu samo zgodan bonus kada imate vremena – one su veoma važne za dečiji razvoj i budući akademski uspeh.

Oduvek sam verovala da je redovan obrok sa celom porodicom jedna od najvažnijih aktivnosti za decu. Ispostavilo se da se da se eksperti slažu – porodična večera je u stvari snažan pokazatelj budućeg uspeha i u školi i na radnom mestu.

5 naučnih koristi porodične večere

Sa zgusnutim rasporedima i vannastavnim aktivnostima može biti teško pronaći vremena da se sedne i večera zajedno. Da, porodična večera je veoma bitna za vaše dete i ne može se zameniti ekvivalentom aktivnošću koja će imati istu vrednost.

Kada govorim o porodičnoj večeri, govorim specifično o večeri gde ne samo da su prisutni svi članovi porodice već je sva tehnologija odložena i televizor je isključen.

Večere su vreme jela i razgovora, a razgovor je od presudnog značaja!

Značajni porodični obroci imaju uticaj na sva čula: miris, ukus, dodir, sluh, vid.

Ovo su moćne stvari – velika prilika za značajan uticaj na život svog deteta!

  1. Porodične večere proširuju dečiji vokabular

Baš kao čitanje naglas bebama i deci, i porodične večere pomažu u proširenju njihovog vokabulara. Kroz razgovore za vreme jela deca su izložena raznovrsnijem jeziku nego skoro bilo gde drugde.

Nikad nije prerano za početak! Eksperti kažu da uključivanje čak i najmlađih članova porodice u ovakve razgovore donosi puno koristi, kao i da obraćanje bebama kao da su odrasle, ima puno uticaja na inteligenciju.

  1. Obrok sa porodicom pomaže deci da budu bolji na testovima

Pokazano je da je obrok sa porodicom može prognozirati akademski uspeh u budućnosti. Razgovor sa decom tokom večere će im dati prednost u školi kakvu ne bi mogli da steknu na neki drugi način.

Studija iz 2000. godine na Ilinois univerzitetu pokazala je da su osnovci koji su često jeli sa porodicom bolje prošli na standardizovanim testovima.

Naučnici su otkrili da deca imaju najviše koristi iz večeranja sa porodicom kada imaju zajedničke obroke bar četiri puta nedeljno.

Uz posao, školu i vanškolske aktivnosti, može izgledati nemoguće spremati večeru svako veče (verujte mi, razumem vas). Ipak, bili biste iznenađeni šta sve možete napraviti za manje od pola sata! Alatke kao što su lonac za sporo kuvanje i ekspres lonac mogu vam dosta olakšati stvari.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img