Pet naučno dokazanih koristi porodičnih obroka

Koristi porodičnog obroka i razlozi zbog kojih eksperti kažu da je to jedno od najmoćnijih sredstava koje roditelji treba da koriste da bi podizali zdravu, srećnu i uspešnu decu.
  1. Redovne porodične večere povećavaju šanse za profesionalni uspeh kad odrastu

Već godinama poslodavci ubrajaju “veštine komunikacije” u najbitnije kvalitete koje radnici treba da poseduju. Čak i sa svim naprednim tehnologijama, veštine komunikacije se visoko vrednuju u svim karijerama.

Priređivanje porodičnih večera nekoliko puta nedeljno može mnogo poboljšati dečije veštine komunikacije, samim tim i njihove šanse za uspeh u budućnosti. Sposobnost da sede i razgovaraju tokom celog obroka pomaže u pripremanju dece za razgovore sa odraslima, šefovima i profesorima. Vežbanje ovih veština osiguraće da to deci postane navika koju će koristiti i kao odrasli.

  1. Porodične večere stvaraju zdrave navike u dečijoj ishrani

Još jedna korist zajedničkih obroka je to što uče decu zdravim navikama, a da ona nisu ni svesna toga. To se dešava zbog toga što domaći obroci obezbeđuju više hranljivih sastojaka i opušteniju atmosferu. Deca koja večeraju sa porodicom imaju manje šanse da postanu gojazna ili razviju poremećaje u ishrani.

Razlog je jednostavan: tokom porodičnih obroka, deca vide vaše ponašanje za stolom i izložena su bilo kojoj hrani koju servirate. Jednostavno, ako hranite decu raznovrsno, naučiće da jedu pravu hranu.

  1. Porodični obroci smanjuju rizik od depresije i korišćenja droga

Jedna od najneverovatnijih koristi zajedničkih večera je to što izgleda postoji direktna veza između detetovog emocionalnog zdravlja i redovnih porodičnih večera.

Neke studije ukazuju na to da su deca koja više puta večeraju sa porodicom manje sklona depresiji i korišćenju droga.

To se dešava jer sedenje za stolom zajedno ohrabruje otvorenu komunikaciju u porodici. Čak i kad su ovi razgovori o tome kako je ko proveo dan, razvija se snažnija veza između roditelja i dece.

Kada su deca i tinejdžeri opušteniji u razgovoru sa vama, njihovim roditeljima, generalno su veće šanse da vam se obrate u kriznim situacijama.

Priredila: A.P.
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img