Zašto današnji dečaci ne postaju muškarci

Dečaci čitaju manje nego devojčice, uspeh u školi im je slabiji, a samo trećina studenata koji diplomiraju sa najboljim ocenama su momci. Glavni problem je što se dobar uspeh u učenju sve više posmatra kao nešto nedovoljno kul i muževno, kaže Saks.

Ako dečaci zauvek ostanu dečaci, nikada neće sazreti i postati muškarci, a sve manje su motivisani za to, upozorava dr Leonard Saks, psiholog i autor knjiga „Kolaps roditeljstva“ i „Izgubljeni dečaci“. Za to su pre svega krive video igrice i nedostatak autoriteta kod odraslih, smatra on.

Dečaci čitaju manje nego devojčice, uspeh u školi im je slabiji, a samo trećina studenata koji diplomiraju sa najboljim ocenama su momci.

Glavni problem je što se dobar uspeh u učenju sve više posmatra kao nešto nedovoljno kul i muževno, kaže Saks.

Igrice glavni problem

Igranje video igrica je ogroman problem. Dečacima one oduzimaju lavovski deo vremena koje bi inače provodili u učenju ili spavanju. Sva njihova motivacija usmerena je na prelazak nivoa u igri umesto na savladavanje gradiva u školi. Uspesi u igrici podižu vam status među vršnjacima, školski uspeh ne.

Kako roditelji mogu da se bore protiv toga? Isključivo zabranama, kaže Saks. Nije razumno prepuštati teret odluke detetu. Vaš sin ne može svojim drugarima da kaže da je prestao da igra zato što „istraživanje pokazuje bla bla..“ Mnogo mu je lakše da kaže da su mu zli roditelji isključili računar posle 40 minuta. Dr Saks preporučuje da deci dozvolite najviše 40 minuta igrica radnim danima i sat vremena vikendom. Takođe, zabranite sve igrice namenjene odraslima i igrice sa ubijanjem. Zabranite računar u dečijoj sobi – to je jedini način da ih kontrolišete. Problem je, kaže on, što se mnogi roditelji plaše svoje dece i ne usuđuju se da im nametnu pravila.

„Roditelji ne smeju da se ustručavaju da rade svoj posao, pa čak i po cenu da preteraju sa pravilima. Ne može dete da nosi telefon sa sobom u krevet. Oduzmite mu ga ui 9 uveče i vratite ujutru, savetuje Saks.

Zahtevajte od dečaka odgovornost

Dr Saks u svojoj knjizi „Izgubljeni dečaci“ objašnjava da je dečacima potrebno nametati odgovornost. Ako se od njih ništa ne očekuje, oni su nemotivisani i povlače se. Kada društvo šalje poruku da muškarci više nisu neophodni, mnogi od njih osećaju nedostatak svrhe.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img