Zašto „lenji roditelji“ imaju srećne porodice

Časovi baleta, tenisa, klavira, engleskog, posete igraonicama i prijateljima. Moderan roditelj je u svakodnevnoj trci da obezbedi što više u strahu da ne radi dovoljno kako bi osigurao zlatnu budućnost svojim potomcima. Ako se prepoznajete u ovom opisu koristiće vam da saznate više o školi lenjeg ili neaktivnog roditeljstva.

Šta to znači u praksi?

Nemojte misliti da je lako biti neaktivan roditelj jer je upravo suprotno. Lako je uključiti televizor i pustiti decu da igraju igre na kompjuteru. Ne dozvoliti im da uključe ove aparate je ono što izaziva svađu. Teško je isterati decu u dvorište da se igraju dok vam kukaju za igricama. Ali, samo nekoliko minuta posle te krize videćete decu koja se lepo i srećno igraju napolju.

Nema mesta za mučenike u roditeljstvu. Zamislite da se vi žrtvujete iz dana u dan da biste na kraju imali nervoznu, nezadovoljnu i ljutu decu. Mislite na sebe, kaže Hodžkins. Sreća roditelja je na prvom mestu, jer “kad su roditelji srećni i deca su srećna”. Evo i konkretnih načina da to postignete.

 

 • Ograničite aktivnosti vašeg deteta na jedan ili dva dana nedeljno – ili na broj koji daje pravu ravnotežu vašoj porodici.
 • Sami razmislite o tome kako svakodnevna rutina i obaveze utiču na vas. Organizujte dane tako da vaše dete ima uvek dovoljno vremena za slobodnu igru.
 • Ne plašite se da kažete detetu da ne može da se bavi nekom aktivnošću ili da mu objasnite da je potreban kompromis.
 • Jedite zajedno kao porodica u večernjim satima jer se na taj način lako podstiče razgovor o proteklom danu.
 • Isključite televizor ili računar i pošaljite decu napolje.
 • Zapamtite da ne važe ista pravila za svu decu – deca su često veoma različita međusobno.
 • Budite kreativni. Pripremite kutiju slučajno izabranih bezbednih predmeta (loptu, šerpicu, nalepnice) i stavite mu u sobu da se sa njima igra.
 • Neka vam spavanje bude prioritet (naročito kod manje dece). Sve porodice su srećnije ako su roditelji odmorni.
 • Probajte kampovanje. Na kampovanju ima dovoljno vremena, prostora i inspiracije za dobru igru.

 

Kako se vama čini ovaj savet? Da li ste za to da dete proba sve što želi ili mislite da se vanškolske aktivnosti moraju ograničiti?

najbolja_mama_na_svetu_logo_jesenIzvor: Najboljamamanasvetu.com

 

Pročitajte još i: Nemam planova za svoju decu ovog leta


spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

3 Komentara

 1. Svaka vam čast! I hvala vam! Moja deca znaju da uključe kompjuter ali ga ne koriste jer ja smatram da će im on postati navika i da će prestati da se igraju i popustiti u školi. U nekom momentu sam pomislila da preterujem slušajući druge roditelje čija deca igraju svakakve igrice, imaju profil na facebook-u i svo slobodno vreme „vise“ na kompjuteru. Kupuju im tablete sa 5 godina da se ne bi svađali oko jednog kompa pa neka deca imaju još jedan. Ja sa mojom decom igram Riziko i moj sin od 9 godina zna glavne gradove Sveta, zna kontinente,naučio je kroz igru. Igramo karte, igramo svašta, a svaki dan kada je lepo vreme igraju sa drugarima fudbal napolju. Treniraju samo jedan sport a tek ove godine će krenuti na Engleski, do sada je imao obavezu samo košarku. Ja volim da čitam i treba mi u toku dana malo tišine za to posle svih kućih obaveza. Zaista sam se više puta pitala da li grešim zato što ne vozam decu po ceo dan sa jedne aktivnosti na drugu jer to rade mnogi moji prijatelji, i još se žale da im je to opterećenje. Ovim vašim tekstom ste mi zaista pomogli, biće nešto od mee kao roditelju 😀

 2. Hvala, ovakav tekst nam je trebao! Aneta, Vi odlicno postupate! Mislim da treba dete odvesti na par casova svake aktivnosti, pa da dete odabere jednu-dve aktivnosti koje mu se dopadaju, i da na tome ostane. Takodje, ne mogu da razumem zasto svi roditelji misle da su u obavezi da voze decu u skolu i na te aktivnosti! Zdravije je da dete pesaci, plus to je nastavak druzenja sa vrsnjacima. Jel’ neko vozio nas?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img